‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Schoenhersteller

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25062
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Januari, September
Locatie: St. Laurensdreef Utrecht

Jij bent creatief. Je vindt het leuk om te verkopen. En je hebt graag contact met mensen. Je geeft je klanten advies.

Dit is jouw toekomst

Als schoenhersteller doe je veel verschillende dingen. Je bent winkelier en technicus tegelijk. Natuurlijk repareer je schoenen. Maar ook andere lederwaren. Bijvoorbeeld riemen en tassen. Als het kan, verkoop je extra artikelen. Bijvoorbeeld schoensmeer of veters. En je onderhoudt de machines. De meeste schoenherstellers werken in kleine schoenmakerijen. Vaak werken hier maximaal drie mensen. Je vindt het leuk om te zorgen dat de winkel er goed uitziet.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij deze opleiding ga je werken en leren. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt 4 dagen en je gaat 1 dag naar school. Tijdens je opleiding leer je l alles over het repareren van schoenen en lederwaren.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo.

Toelatingseisen

Niveau 2

  • Vmbo basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte of theoretische of gemengde leerweg
  • Havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar
  • Diploma Entree-opleiding

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.115,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar. De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen