‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Shoe developer

Aanmelden BOL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25061
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: September
Locatie: St. Laurensdreef Utrecht

Jij weet wat mooi is én je bent handig. Dit is echt een opleiding voor de creatieveling.

Dit is jouw toekomst

Als shoe developer werk je in de schoenindustrie. Je voert bijvoorbeeld de research & development uit voor bekende schoenmerken. Je weet dan wat de nieuwe modetrends zullen worden en onderzoekt de nieuwe ontwikkelingen in de schoenindustrie. Daarvoor bezoek je dan beurzen en fabrieken in binnen- en buitenland. Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf in schoenherstel starten, want je hebt ook alle vormen van schoenreparatie geleerd. Je kunt klanten goed schoenadvies geven omdat je verstand hebt van de anatomie van de voet. Voor individuele klanten en voor de catwalk-show kun je schoenen ontwerpen én maken.

 

 

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Shoe developer ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je lessen theorie en praktijk.

Je leert hier bijvoorbeeld hoe je vanuit een stuk leer een schoen maakt. Je leert ook alles over het ontwerpen, maken en herstellen van schoenen. En hoe je voor een klant een paar schoenen op maat maakt. Wil je voor jezelf beginnen? Dat kan: je leert adviseren, verkopen en een goede kosten-batensom maken, zodat je eraan verdient. Je gaat werken bij ons eigen merk: Dutch Shoe Academy. Dat is ons onderwijsbedrijf. Hier maken we maatschoenen voor echte klanten.

Ook loop je stage. Zo heb je al praktijkervaring als je op zoek gaat naar een baan.

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Shoe developer precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Be- en verwerkt leer
  • Bewerkt lederen producten/lederwaren
  • Adviseert en verkoopt
  • Ontwerpt de schoen
  • Vervaardigt schoenen
  • Start en/of runt een zzp-onderneming

Verplichte vakken bij de opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo.

Toelatingseisen

Niveau 4

  • Vmbo kaderberoepsgerichte of theoretische of gemengde leerweg
  • Havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar
  • Diploma basisberoepsopleiding of vakopleiding voor eenzelfde beroep of beroepscategorie.

Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.115,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 240,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 582,- per schooljaar. De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Met een mbo-4 diploma kun je doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld orthopedische technologie of richting product design en mode. Ook kun je bij Dutch Shoe Academy de opleiding Industrial Footwear Design doen.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.