‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Audicien

Aanmelden OVO Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25047
Leerweg: BBL, OVO
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Doorgaand, Februari, Augustus

Hieronder vind je informatie over de BBL-opleiding Audicien die start in februari en augustus. Ook bieden we een Flexibele audicien opleiding (OVO) aan. Met deze opleiding kun je op elk moment in het jaar starten. Klik hier voor meer informatie.

Je hebt technisch inzicht en je bent handig met computers. Jij kunt goed met mensen omgaan. Je bent precies en je hebt een goede fijne motoriek. Je moet goed kunnen luisteren en adviseren.

Dit is jouw toekomst

Als audicien zorg je dat mensen weer beter kunnen horen. Bijvoorbeeld met een hoortoestel of ander hulpmiddel. Met diverse instrumenten meet je héél precies hoe goed een cliënt nog kan horen en geeft advies. Je test en stelt de apparaten af. Als het nodig is doe je zelf kleine reparaties. Je werkt met digitale hoortoestellen. Die zijn klein, maar zitten vol met techniek en software. Die software regelt bijvoorbeeld welke geluiden versterkt worden. Je stelt de juiste vragen, want je moet precies weten welke wensen klanten hebben. Een hoortoestel moet het hoorprobleem oplossen, prettig zitten en niet te veel opvallen. Ook heb je contact met kno-artsen en audiologische centra.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding duurt 3 jaar. Bij deze opleiding combineer je werken en leren. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt minimaal 20 uur bij een audicien en gaat 1 dag per week naar school. Tijdens de opleiding leer je alles over het gehoor. Je leert ook welke hulpmiddelen er zijn en hoe ze werken.

Er zijn mogelijkheden om te versnellen afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring. Na het eerste half jaar van je opleiding kun je een aanvraag tot versnelling doen. We beoordelen je aanvraag dan in een aantal stappen en laten je weten of je de versnelde tweejarige opleiding kunt doen. In ons besluit nemen wij mee: het niveau van je vooropleiding, aantal jaren werkervaring, resultaten op een taal- en rekentest, cijfers op toetsen en examens van het eerste half jaar en het advies van de docent.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een audicien precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Voert ondersteunende audicienswerkzaamheden uit
  • Voert het proces van hoorrevalidatie uit
  • Voert otoscopisch en audiometrisch onderzoek uit

Naast de theorie-, en praktijklessen zijn verplichte vakken bij de opleiding: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Er is geen vervolgopleiding op audicien.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.