‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Audicien

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25047
Leerweg:BBL
Niveau:4
Duur opleiding:2-3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij kunt goed met mensen omgaan. Je hebt technisch inzicht en je bent handig met computers. Je bent precies en je hebt een goede fijne motoriek. Je moet goed kunnen luisteren en adviseren.

Dit is jouw toekomst

Als audicien zorg je dat mensen weer beter kunnen horen. Bijvoorbeeld met een hoortoestel of ander hulpmiddel. Je geeft advies. En je test de apparaten als er problemen zijn. Als het nodig is doe je zelf kleine reparaties. Je werkt met digitale hoortoestellen. Die zijn klein, maar zitten vol met techniek en software. Die software regelt bijvoorbeeld welke geluiden versterkt worden. Je stelt de juiste vragen aan de klanten, want je moet precies weten welke wensen mensen hebben. Een hoortoestel moet natuurlijk het hoorprobleem oplossen. En het moet prettig zitten en niet te veel opvallen. Ook heb je contact met kno-artsen en audiologische centra.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je doet deze opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt minimaal 20 uur bij een audicien, waar je het praktische gedeelte van je opleiding leert. En je gaat 1 dag per week naar school voor de theorie. Tijdens de opleiding leer je alles over het gehoor. Je leert ook welke hulpmiddelen er zijn en hoe ze werken.

De opleiding duurt drie jaar. Er zijn mogelijkheden om te versnellen afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring. Na het eerste half jaar van je opleiding kun je een aanvraag tot versnelling doen. We beoordelen je aanvraag dan in een aantal stappen en we laten je vervolgens weten of je de versnelde tweejarige opleiding kunt doen. In ons besluit nemen wij mee: het niveau van je vooropleiding, aantal jaren werkervaring, resultaten op een taal- en rekentest, cijfers op toetsen en examens van het eerste half jaar en het advies van de docent.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een audicien precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Voert ondersteunende audicienswerkzaamheden uit
  • Voert het proces van hoorrevalidatie uit
  • Voert otoscopisch en audiometrisch onderzoek uit

Verplichte vakken bij de opleiding zijn Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen