‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Orthopedisch schoentechnicus

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25058
Leerweg:BBL
Niveau:4
Duur opleiding:4 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent creatief en je kunt precies werken. Je hebt belangstelling voor techniek maar  je kunt ook goed met mensen omgaan. Misschien is orthopedisch schoentechnicus iets voor jou. Je combineert dan creativiteit met techniek. En je geeft advies.

Dit is jouw toekomst

Als orthopedisch schoentechnicus help je mee aan het oplossen van voetproblemen. Je zorgt ervoor dat de klant zo goed mogelijk kan bewegen. De schoenen moeten natuurlijk goed passen. De speciale schoenen die jij maakt helpen de klanten beter om te gaan met hun beperking of een lichamelijk probleem. Deze schoenen moeten zo mooi mogelijk worden. Je werkt van begin tot eind aan het product. Je houdt de kwaliteit goed in de gaten. Je hebt vast weleens van een leest gehoord. Met dit hulpmiddel maak je schoenen precies op maat. Leestenmaker noem je dat. Je maakt voor elke klant een nieuwe leest. Leesten maken is dus een belangrijk deel van je werk. Soms pas je bestaande schoenen aan. Je werkt met verschillende materialen: kunststof, leer en gips.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij deze opleiding ga je werken en leren. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt 4 dagen en je gaat 1 dag naar school. De opleiding duurt 4 jaar. Je krijgt begeleiding van een studieloopbaan begeleider (slb’er). Gedurende deze 4 jaar leer je schoentechnische producten en leesten te maken. Uiteindelijk kun je deze producten zelfstandig bij cliënten aanmeten, maken, passen en afleveren.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een orthopedisch technicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Vervaardigt orthopedische voet-/schoenvoorzieningen
  • Professionele ontwikkeling en bijdrage aan de verbeteringsprocessen

De profielen hebben de volgende (specifieke) kerntaken:

Schoentechnisch voorzieningenmaker
Geen extra kerntaken

Leestenmaker

  • Vervaardigt leesten

Orthopedisch schoentechnicus

  • Vervaardigt leesten
  • Bereidt de vervaardiging van de gezondheidstechnische voorziening voor en stuurt de vervaardiging aan
  • Past de gezondheidstechnische voorzieningen en levert deze af

Verplichte vakken zijn: Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen