‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Orthopedisch schoentechnicus

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25058
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij bent creatief en je kunt precies werken. Je hebt belangstelling voor techniek maar  je kunt ook goed met mensen omgaan. Misschien is orthopedisch schoentechnicus iets voor jou. Je combineert dan creativiteit met techniek. En je geeft advies.

Dit is jouw toekomst

Als orthopedisch schoentechnicus help je mensen die normale schoenen niet passen. Jij maakt speciale schoenen, zodat de cliënt weer zo goed mogelijk kan bewegen.

Deze schoenen helpen de cliënt beter om te gaan met zijn beperking of lichamelijk probleem. Je werkt van begin tot eind aan het product. Je houdt de kwaliteit goed in de gaten. Jij zorgt dat de schoenen goed passen en zo mooi mogelijk worden.

Een leest is een kunststof of houten hulpmiddel in de vorm van de voet van de cliënt waarop de schoenen worden gemaakt. Met een leest maak je schoenen precies op maat. Leesten maken is dus een belangrijk deel van je werk. Soms pas je bestaande schoenen aan. Je werkt met verschillende materialen, zoals kunststof, leer en gips.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding duurt 4 jaar. Bij deze opleiding combineer je werken en leren. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt minimaal 20 uur bij een orthopedisch bedrijf en je gaat 1 dag naar school. Tijdens de opleiding leer je schoentechnische producten en leesten maken. Uiteindelijk kun je deze producten zelfstandig bij cliënten aanmeten, maken, passen en afleveren.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een orthopedisch schoentechnicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Vervaardigt leesten
 •  Bereidt de vervaardiging van de gezondheidstechnische voorziening voor en stuurt aan
 •  Past de gezondheidstechnische voorzieningen en levert deze af
 •  Vervaardigt orthopedische voet-, en schoenvoorzieningen
 •  Professionele ontwikkeling en bijdrage aan de verbeteringsprocessen

Naast de verplichte theorie-, en praktijklessen zijn verplichte vakken bij de opleiding: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding

 

Vervolgopleidingen

 • Hbo Orthopedische (Schoen)Technologie
 • Hbo Bewegingstechnologie
 • Hbo Gezondheidszorgtechnologie

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.