‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Orthopedisch technicus

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25074
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:4
Duur opleiding:4 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent technisch, creatief en werkt graag met je handen. Je wilt mensen met een lichamelijke beperking graag helpen.

Dit is jouw toekomst

Als orthopedisch technicus help je mensen beter te bewegen en beter te functioneren. In samenwerking met de orthopedisch adviseur maak jij voor de cliënt een geschikt hulpmiddel. Dit soort hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld protheses (vervangt een lichaamsdeel) of ortheses (voor steun aan een niet goed functionerend lichaamsdeel). Of het zorgt dat het lichaamsdeel in de juiste houding blijft en komt. Je maakt bijvoorbeeld een helm voor een cliënt die na een hersenbloeding minder goed loopt en sneller valt. Of een beenprothese voor een cliënt die een been mist na een ongeluk. Of een brace voor een cliënt met een vergroeiing in de rug. Je moet voor dit vak veel weten van materialen, productietechnieken en het menselijk lichaam

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding duurt 4 jaar. Je kunt deze opleiding bij ons op twee manieren doen.

In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 4 dagen per week naar school en loop je meerdere lange stages.

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een orthopedisch bedrijf en je gaat 1 dag per week naar school.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een orthopedisch technicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.
Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • vervaardigt orthesen en past (semi)confectieartikelen aan
 • vervaardigt prothesen
 • professionele ontwikkeling en bijdrage aan de verbeteringsprocessen
 • bereidt de vervaardiging van de orthopedische voorziening voor en stuurt de productie aan
 •  past de gezondheidstechnische voorziening en levert deze af

Naast de theorie- en praktijklessen zijn verplichte vakken bij de opleiding: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

 • Hbo Orthopedische (Schoen)Technologie
 •  Hbo Bewegingstechnologie
 •  Hbo Gezondheidszorgtechnologie
 •  Hbo Biometrie

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen