‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Orthopedisch technicus

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25074
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:4
Duur opleiding:4 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij bent technisch en creatief. En je wilt mensen met een lichamelijke beperking graag helpen. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Combineer je graag zorg en techniek? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou.

Dit is jouw toekomst

Als orthopedisch technicus help je mensen beter te bewegen en beter te functioneren. Je kijkt samen met de medisch specialist en de cliënt welk hulpmiddel het meest geschikt is. Je moet dan ook veel weten van materialen en van het menselijk lichaam. Een prothese vervangt een lichaamsdeel, bijvoorbeeld een deel van het been of van de arm. Een orthese geeft steun aan een niet volledig functionerend lichaamsdeel. Of het zorgt dat het lichaamsdeel in de juiste houding blijft of komt. Je maakt het juiste hulpmiddel op maat voor de klant of je besteedt dit uit aan een orthopedisch technisch medewerker.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). combineer je werk en leren. Zo’n opleiding heet Je werkt 4 dagen en je gaat 1 dag naar school. De opleiding duurt 4 jaar. Je krijgt begeleiding van een studieloopbaan begeleider (slb’er).

Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je leren en werken (stage). Op school krijg je theorie- en praktijklessen. Je krijgt verschillende vakken en leert onder meer hoe je een orthese (beugel of korset) of een prothese (kunstbeen of -arm) maakt, past en aflevert aan de cliënt . Ook loop je stage. Zo heb je al praktijkervaring als je op zoek gaat naar een baan.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een orthopedisch technicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je vervaardigt orthesen en past (semi)confectieartikelen aan (basisdeel eerste jaar niveau 4)
  • Je vervaardigt prothesen (basisdeel tweede jaar niveau 4)
  • Professionele ontwikkeling en bijdrage aan de verbeteringsprocessen (basisdeel tweede of vierde jaar niveau 4)
  • Je bereidt de vervaardiging van de orthopedische voorziening voor en stuurt de productie aan (profieldeel derde jaar niveau 4)
  • Je past de gezondheidstechnische voorziening en levert deze af (profieldeel vierde jaar niveau 4)

Verplichte vakken bij de opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

  • HBO Orthopedische Technologie bij Fontys Hogeschool
  • HBO-bewegingstechnoloog in Den Haag

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen