‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Schoenhersteller

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25062
Leerweg: BBL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
Startdatum: Augustus

Jij bent praktisch en technisch. Je houdt van schoenen en werkt graag met je handen.

Dit is jouw toekomst

Als schoenhersteller ben je winkelier en technicus tegelijk. Je repareert schoenen, maar ook andere lederwaren. Je wilt dat de klant daar zo lang mogelijk plezier van heeft. Daarom adviseer je de klant ook over het onderhoud van de schoen. Je verkoopt schoensmeer, veters en onderhoudsproducten. Je zorgt dat het schoenherstelbedrijf er professioneel en netjes uitziet.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding duurt 2 jaar. Bij deze opleiding ga je werken en leren. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt 4 dagen en je gaat 1 dag naar school. Tijdens je opleiding leer je alles over het repareren van schoenen en lederwaren.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een schoenhersteller precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens je opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Be- en verwerkt leer
  • Repareert lederen producten/lederwaren
  • Adviseert en verkoopt

Naast de theorie-, en praktijklessen zijn verplichte vakken bij de opleiding: Nederlands, rekenen en communicatie.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo basisberoepsgerichte-, vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo
    theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma entree-opleiding (mbo niveau 1)

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

  • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
  • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

Er is geen vervolgopleiding op Schoenhersteller.

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.