‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Tandtechnicus prothese

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25066
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:4
Duur opleiding:4 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij wilt graag werken met techniek en in de gezondheidszorg: gezondheidstechniek!  Je werkt graag op de computer, maar ook met mensen.

Dit is jouw toekomst

Als tandtechnicus maak je niet alleen protheses. Vaak gaat het om kleine delen van het gebit. Een enkele tand, of een prothese die meerdere tanden vervangt. Je werkt met de hand of met de computer. Je maakt bijvoorbeeld 3D-ontwerpen voor kronen, bruggen en implantaten. In een tandtechnisch laboratorium een tandartspraktijk of de praktijk van een tandprotheticus. Je werkt samen met de tandarts van de patiënt. Of met een tandprotheticus, klinisch prothese technicus of orthodontist. Je kunt ook je eigen tandtechnische praktijk starten. Dan moet je na je opleiding nog wel verder leren. Maar dat moet ook als je geen eigen praktijk wil. De techniek verandert namelijk steeds. Je bent dus nooit uitgeleerd.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt deze opleiding bij ons op twee manieren volgen: in de beroepsopleidende leerweg (BOL) en in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

BOL: leren en werken (stage). Op school krijg je lessen theorie en praktijk. Je krijgt verschillende vakken en leert onder meer hoe je kunstgebitten of kronen en protheses maakt. Ook loop je stage. Zo heb je al praktijkervaring als je op zoek gaat naar een baan.

BBL: Bij deze opleiding ga je werken en leren. Je werkt 4 dagen en je gaat 1 dag naar school. De opleiding duurt 4 jaar. Het begin is voor iedereen hetzelfde. Daarna kies je wat je verder wil leren. Je kunt bijvoorbeeld meer leren over kronen, bruggen, volledige- en partiële protheses. De boeken waarmee je werkt noemen we moduleboeken. Daarin staat wat je moet leren. En de huiswerkopdrachten die je op je werk moet doen staan erin. Wat je op school leert, mag je dus zo veel mogelijk uitproberen. Je krijgt begeleiding van een studieloopbaan begeleider.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een tandtechnicus precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Verricht tandtechnische basiswerkzaamheden om de situatie in de mond van de patiënt te reproduceren
  • Vervaardigt de volledig anatomisch monolithische kroon
  • Vervaardigt partiële protheses
  • Vervaardigt volledige gebitsprothese

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, namelijk 46 plaatsen voor BOL-studenten en 46 plaatsen voor BBL-instroom.

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen