‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technisch oogheelkundig assistent

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25068
Leerweg:BBL
Niveau:4
Duur opleiding:3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij wilt graag werken met techniek én in de gezondheidszorg: de gezondheidstechniek! Je werkt graag op de computer, maar ook met mensen.

Dit is jouw toekomst

Als technisch oogheelkundig assistent ondersteun je spreekuren en voer je diagnostische onderzoeken uit voor een oogarts. Denk hierbij aan oogmeting, oogdrukmeting, gezichtsveldonderzoek, (fundus)fotografie, OCT en biometrie. Je doet het onderzoek zelfstandig en je rapporteert de resultaten aan de aanvragende oogarts. Je werkt in een ziekenhuis bij de poli oogheelkunde of in een oogkliniek. Soms assisteer je bij ingrepen of doe je administratieve taken.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Tijdens de opleiding Technisch oogheelkundig assistent krijg je vakken als medische kennis, communicatie, optica en refractie, spreekuur (wanneer pas je welke onderzoeken toe, hoe voer je ze uit en wat betekenen de resultaten) en gastlessen over pathologie van het oog. Natuurlijk leer je ook om deze vakken met elkaar te verbinden in je werk als TOA. Daarnaast volg je de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen, algemene beroepscompetenties (ABC) en studieloopbaan begeleiding (slb).

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 20 uur per week bij een oogpoli of oogkliniek. Je gaat 1 dag per week naar school voor de theorie.

Kerntaken en verplichte vakken

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen