‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Technisch oogheelkundig assistent

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25667
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 2-3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij wilt graag werken met techniek en in de gezondheidszorg. Je hebt interesse in het oog. Je werkt graag op de computer, maar ook met mensen.

Dit is jouw toekomst

Als technisch oogheelkundig assistent ondersteun je spreekuren en voer je diagnostische onderzoeken uit voor een oogarts. Denk hierbij aan oogmeting, oogdrukmeting, gezichtsveldonderzoek, (fundus)fotografie, OCT en biometrie. Je doet het onderzoek zelfstandig en je rapporteert de resultaten aan de oogarts. Deze resultaten helpen de oogarts bij het vaststellen van een diagnose of de behandeling. Je werkt in een ziekenhuis bij de poli oogheelkunde of in een oogkliniek. Soms assisteer je bij ingrepen of doe je administratieve taken.

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding duurt 3 jaar. Bij deze opleiding combineer je werken en leren. Zo’n opleiding heet beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Je werkt minimaal 20 uur bij een poli oogheelkunde of oogkliniek en je gaat 1 dag per week naar school.

Tijdens de opleiding krijg je vakken als medische kennis, communicatie, optica en refractie, spreekuur en gastlessen over pathologie van het oog. Natuurlijk leer je ook om deze vakken met elkaar te verbinden in je werk als technisch oogheelkundig assistent.

Er zijn mogelijkheden om te versnellen afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring:

Studenten met een diploma opticien niveau 4
Studenten met een diploma van de mbo niveau 4 opleiding opticien hebben de mogelijkheid om de opleiding af te ronden binnen 1,5 jaar in plaats van 3 jaar. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een plaatsingsgesprek. Het is belangrijk dat je tijdens het plaatsingsgesprek al aangeeft of je een verkort traject wilt volgen, omdat het aantal beschikbare plaatsen beperkt is.*

Studenten met een andere vooropleiding:
Andere studenten hebben de mogelijkheid om de opleiding af te ronden binnen 2 jaar in plaats van 3 jaar.*

*Na het eerste half jaar van je opleiding kun je een aanvraag tot (extra) versnelling doen. We beoordelen je aanvraag in een aantal stappen en nemen een besluit of je de versnelde opleiding kunt gaan doen. In ons besluit nemen wij mee: het niveau van je vooropleiding, aantal jaren werkervaring, resultaten op een taal- en rekentest, cijfers op toetsen en examens van het eerste half jaar en het advies van de docent.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een technisch oogheelkundig assistent precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Begeleidt en verzorgt spreekuren
 • Verricht basis- en aanvullende oogheelkundige onderzoeken
 • Verzorgt een voorschrift/advies voor visuele hulpmiddelen
 • Assisteert de oogarts bij de operatie en de laserbehandeling

Naast de theorie-, en praktijklessen zijn verplichte vakken bij de opleiding: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?
Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

 • Hbo Optometrie
 • Hbo Orthoptie

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Klik hier voor de laatste informatie.