Kwalificatiedossier

De basis voor elk MBO-diploma is het kwalificatiedossier. Hierin staat beschreven welke kerntaken en werkprocessen je moet beheersen om het diploma te mogen ontvangen.

Op school krijg je ondersteunende theorie aangeboden bij deze kerntaken, maar ook praktijklessen waar de vakvaardigheid in een gesimuleerde omgeving geoefend kan worden. In het praktijkbedrijf oefen je de kerntaak aan de hand van praktijkopdrachten, zoveel mogelijk binnen de dagelijkse werkzaamheden. Voor deze praktijkopdrachten ontvang je een logboek, werkboek of takenboek. Deze opdrachten bieden een overzicht van de te leren vaardigheden binnen deze kerntaak.

Vanaf schooljaar 2017-2018 krijg je naast de kerntaken een aantal keuzedelen aangeboden. Een keuzedeel is een verrijking bovenop de kwalificatie. Hiermee kun je je vakmanschap verbreden of verdiepen. Het keuzedeel is een verplicht onderdeel binnen de mbo-opleiding en beslaat 15% van de opleidingstijd. De student doet er ook examen in, al kan hij (nog) niet op dat onderdeel zakken. De minister heeft wel de intentie om keuzedelen voorwaardelijk te maken voor diplomering.

Naast de beroepsgerichte vakken zijn voor Loopbaan en burgerschap, Algemene Beroeps Competenties (ABC), taal en rekenen verplichte examenonderdelen van alle MBO opleidingen.

Wil je meer informatie over kwalificatiedossiers en keuzedelen, klik dan hier.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen