‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Opticien

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25631
Leerweg:BOL, BBL
Niveau:4
Duur opleiding:3 jaar
Startdatum: Januari, September

Jij hebt technisch inzicht en je werkt heel precies. Je kunt goed met mensen omgaan. Je vindt het leuk om te verkopen. Natuurlijk weet je wat er in de mode is.

Dit is jouw toekomst

Waar denk je als eerste aan bij het beroep opticien? Aan een bril? En hoe interessant is dat eigenlijk: een bril verkopen? Als opticien zorg je ervoor dat mensen weer goed gaan zien.

Een bril is meer dan een frame en twee glazen. Daar zit een heleboel kennis en technologie achter. Je doet natuurlijk oogmetingen. Je geeft advies over brillen en lenzen. Je doet reparaties en je slijpt glazen op maat. Opticien is een veelzijdig beroep en met je diploma kun je veel kanten op. Oogmeetkundige in een winkel, maar ook specialist in het adviseren over monturen en glazen. Soms ben je degene die een onderliggende ziekte ontdekt. Dan verwijs je door naar huisarts of oogarts.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt deze opleiding bij ons op twee manieren doen.

In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je vier dagen per week naar school voor de theorie, en een dag per week werk je bij een opticien. Hier leer je het praktische gedeelte van de opleiding. Tijdens je opleiding moet je veel rekenen. Je leert wat “zien” eigenlijk is. Hoe werken ogen eigenlijk en wat gebeurt er in de hersenen? Je leert hoe je problemen met zien kunt corrigeren en welk type lens of glas je daarvoor het beste kunt adviseren. Het eerste deel van je opleiding gaat vooral over de winkel en de werkplaats. In het tweede deel leer je alles over oogmeting en hoe je een bril aanmeet of aanpast. En je leert over 3D printen van monturen. Ook loop je stage.

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 20 uur bij een opticien. Hier leer je het praktische gedeelte van de opleiding. Je gaat 1 dag per week naar school voor de theorie.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een opticien precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Voert voorbereidende handelingen op refractie uit
  • Verricht verkoop- en advieswerkzaamheden
  • Voert assortimentsbeheer uit
  • Bewerkt, assembleert en repareert optische (bij)artikelen
  • Voert refractie uit

Verplichte vakken bij de opleiding zijn Nederlands, Engels, rekenen, en loopbaan en burgerschap

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

  • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
  • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
  • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.168,- per schooljaar. Voor een BBL-opleiding op niveau 1 en 2 is het lesgeld € 243,- en voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Vervolgopleidingen

  • Hbo Mens en Techniek
  • Hbo Optometrie

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen