‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Opticien

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25631
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Februari, Augustus

Jij hebt technisch inzicht en je werkt heel precies. Je kunt goed met mensen omgaan. Je bent modebewust en vindt het leuk om te verkopen.

Dit is jouw toekomst

Een bril is meer dan een montuur en twee glazen. Daar zit een heleboel kennis en techniek achter. Als opticien doe je oogmetingen. Je geeft advies over het soort glazen en montuur. Je verkoopt lenzen, zonnebrillen en brillen. Je doet reparaties en slijpt glazen op maat. Komt de klant zijn nieuwe bril ophalen? Dan stel je de bril heel precies af, zodat die niet afzakt. Als opticien zorg jij  dat mensen weer goed gaan zien! En aan het einde van de dag check je de voorraden in de winkel. Opticien is een veelzijdig beroep en met je diploma kun je veel kanten op. Je wordt filiaalhouder of je begint een eigen optiekzaak.

Wil je meer weten over werken in de optiek? Kijk dan ook eens op ziewatjekan.nl

Zo ziet jouw opleiding eruit

De opleiding duurt 3 jaar. Je kunt deze opleiding bij ons op twee manieren doen.

In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je 4 dagen per week naar school. Ook loop je 1 dag per week stage bij een opticien. Tijdens je opleiding moet je veel rekenen. Je leert wat “zien” eigenlijk is. Hoe werken ogen eigenlijk en wat gebeurt er in de hersenen? Je leert hoe je problemen met zien kunt corrigeren en welk type lens of glas je daarvoor het beste kunt adviseren. Het eerste deel van je opleiding gaat vooral over de winkel en de werkplaats. In het tweede deel leer je alles over oogmeting en hoe je een bril aanmeet en aanpast.

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineer je werken en leren. Je werkt minimaal 20 uur bij een opticien en gaat 1 dag per week naar school.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een opticien precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

 • Voert voorbereidende handelingen op refractie uit
 • Verricht verkoop- en advieswerkzaamheden
 • Voert assortimentsbeheer uit
 • Bewerkt, assembleert en repareert optische (bij)artikelen
 • Voert refractie uit

Naast de theorie-, en praktijklessen zijn verplichte vakken bij de opleiding: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo. Keuzedelen zijn een verplicht onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen

 • vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg of
 • havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar of
 • diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3) vergelijkbaar beroep

Opleidingskosten

Ben je jonger dan achttien jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Vanaf je achttiende jaar zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Het lesgeld voor BOL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is € 1.239,-.

Het lesgeld voor BBL-opleidingen voor schooljaar 2022-2023 is voor:

 • Entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2) € 258,-.
 • De vak-, middenkader- en specialistenopleiding (niveau 3 en 4) € 624,-.

De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en kan (licht) afwijken.

Bestellen leermiddelen
Voor het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij Studers. Bekijk en lees de instructie.
Meer informatie over de kosten van leermiddelen.

Laptop
Voor je opleiding heb je een laptop nodig. Wat moet je laptop kunnen?

Zijn de kosten een probleem?

Bij MBO Amersfoort kun je met financiële vragen terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS). Zij denken met je mee over de mogelijkheden. Stuur je vraag per mail naar FIS@mboamersfoort.nl of WhatsApp of bel naar 06-15 28 32 14.

Voor sommige opleidingen heb je aanvullende kosten. Waar moet je rekening mee houden bij jouw opleiding?

 

Vervolgopleidingen

 • Hbo Mens en Techniek
 • Hbo Optometrie
 • Hbo Orthoptie

Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.

Studie in Cijfers

Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.