
15-07-2025
TOA’s leveren onmisbare bijdrage aan betere oogzorg met praktijkonderzoek
Sinds 2023 is praktijkonderzoek een vast onderdeel van de TOA-opleiding bij de Dutch Health Tech Academy (DHTA). In nauwe samenwerking met de werkvloer werken studenten aan concrete oplossingen voor vraagstukken uit de dagelijkse praktijk. Deze onderzoeken leveren verrassende en direct toepasbare resultaten op die bijdragen aan zowel betere patiëntenzorg als efficiëntere werkprocessen binnen de oogheelkunde.
TOA’s kijken dagelijks met een scherpe blik naar zowel de patiënt als het werkproces. Het is prachtig om te zien hoe praktijkgericht onderzoek door MBO-studenten direct effect heeft op de zorg van morgen - Jenny van Tol, docent DHTA
De vijf beste onderzoeken van dit jaar zijn genomineerd voor de DHTA Onderzoekprijs. De winnende inzending kwam van Britt Anemaat.
Vroegtijdige signalering en betere begeleiding
De DHTA Onderzoekprijs 2025 is gewonnen door TOA-student Britt Anemaat, die onderzoek deed naar het Charles Bonnet-syndroom—een aandoening waarbij slechtzienden visuele hallucinaties ervaren. Veel patiënten durven dit niet te bespreken uit angst voor onbegrip of stigmatisering.
Britt ontwikkelde drie gerichte vragen waarmee TOA’s het syndroom sneller kunnen herkennen bij ouderen met maculadegeneratie. Door het onderwerp actief bespreekbaar te maken, kunnen angst en onzekerheid bij patiënten aanzienlijk worden verminderd.
Aanbevelingen uit het onderzoek
- Stel drie vaste vragen tijdens spreekuren met risicopatiënten;
- Maak het syndroom bespreekbaar via folders en posters in de poli;
- Leg antwoorden vast in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD);
Bespreek het protocol binnen het hele oogheelkundig team.
Met toestemming van Britt Anemaat en genomineerde studenten worden hier de samenvattingen van hun onderzoeken gedeeld. Zo profiteert het werkveld van de inzichten en innovaties van de nieuwe generatie TOA’s.
