Als opticien heb je zoveel mogelijkheden!


Het zal je maar gebeuren. Wacht je bij de opticien braaf op je nieuwe bril, krijg je spontaan interesse in he vak. Dus koos Isabella (19) voor de opleiding opticien. Zij wil alles leren over techniek, het oog, design en klantcontact. En ging aan de slag bij…haar eigen opticien!

‘De opleiding Opticien is enorm breed. Als opticien doe je oogmetingen. Je leert hoe je problemen met zien kunt corrigeren en welk type lens of glas je daarvoor het beste kunt adviseren. Je stelt de bril voor je klant af, zodat die niet afzakt of scheef zit. Ook voer je reparaties uit en je slijpt glazen. Aan het einde van de dag check je de voorraden in de winkel. Zoals je ziet, is het dus heel divers werk en dat maakt het vak zo leuk! Het is een mooie combinatie van techniek, kennis over het oog, klantcontact, mode en ondernemerschap.’

Een grote brillencollectie
‘Vanaf mijn elfde zie ik al slecht. Ik heb echt hele rare ogen. Oogartsen weten ook niet zo goed wat er aan de hand is. Vanaf mijn zestiende heb ik multifocale glazen, maar normaal heb je die pas rond je veertigste nodig. Dus ik kan wel zeggen dat ik al heel wat uurtjes bij de oogarts en opticien heb doorgebracht. En dus ook veel brillen heb uitgezocht! Ik heb dus thuis een grote brillencollectie’

 

Als opticien zie je direct, deze bril past de klant perfect!

 

Direct aan de slag
‘Op een bepaald moment had ik weer een nieuwe bril nodig en maakte ik een afspraak bij de opticien. Tijdens het uitzoeken van mijn eigen bril hielp ik andere klanten met hun keuze. Ik liet hun monturen zien, die goed bij hen pasten. Waar ik dan bijvoorbeeld op let, is of het montuur de vorm van het gezicht volgt en net onder de wenkbrauwen uitkomt. Zo zie ik of een bril iemand goed staat. In die winkel kwam ik ineens op het idee: hé, misschien is het vak van opticien ook wel iets voor mij!’ Bij het ophalen van mijn nieuwe bril vertelde ik dat ik de opleiding Opticien bij de Dutch HealthTec Academy ging volgen. En wat denk je? Ze zochten personeel! Ik heb gesolliciteerd en kon direct aan de slag. Hierdoor kon ik al wat ervaring opdoen. Ik ontdekte: dit vak wil ik echt leren. Wat me aanspreekt, is dat je de hele dag klanten om je heen hebt. Je moet sociaal zijn en interesse hebben in techniek en het oog.’

 

Je moet verstand hebben van ogen en zien, maar ook van mode.

 

Kleinschalig en veel persoonlijke aandacht
‘Op deze school voel ik mij helemaal op mijn plek. De school is kleinschalig, waardoor docenten veel persoonlijke aandacht geven en de stof een extra keer willen uitleggen. Iedereen kent elkaar, dat maakt het heel gezellig en vertrouwd. Voor mijn lessen moet ik bijna twee uur reizen, maar dat is het zeker waard! Sindskort hebben we ook nieuwe apparatuur en software. Echt hypermodern, zo gaaf!  

En daarna…
Met het diploma kan ik veel kanten op. Zo kun je filiaalhouder worden of een eigen optiekzaak beginnen. Als je graag op pad bent, kun je ook als ambulant opticien bij mensen thuis langs gaan. Of je wordt bijvoorbeeld inkoper van brillencollecties op het hoofdkantoor van een grote keten. Doorstromen naar de hbo-opleiding Optometrie of Orthoptie kan ook, daar is de opleiding Opticien een heel mooie basis voor.’