Als opticien heb je oog voor detail

Keuzestress? Stan (21) ken dat ook. Vond alle opleidingen van de Dutch HealthTec Academy wel leuk. Een kijkje op locatie gaf de doorslag!  

Waarom heb jij voor de opleiding Opticien gekozen?
‘’Vanaf mijn tweede had ik al een bril nodig. Mijn vader grapte weleens: ‘’Waarom word je zelf geen opticien?’’ Dat leek mij ook wel wat! In mijn eindexamenjaar heb ik daarom een opticien geïnterviewd. Ook heb ik het Open Huis van de Dutch HealthTec Academy in Utrecht bezocht. Ik vond het gebouw erg mooi en eigenlijk alle opleidingen wel leuk’’, lacht Stan. ‘’Zoals Tandtechniek en Shoe developer. Uiteindelijk heb ik een dag meegelopen bij de opleiding Opticien. Dat gaf de doorslag! Je krijgt dan echt een goed beeld van de sfeer van de school en de inhoud van de opleiding.’’

Ik vond eigenlijk alle opleidingen van de DHTA leuk. 

 

Welke vakken krijg je?
‘’Het hoofdvak is ‘’Optiek’’, daar leer je alles over bijvoorbeeld oog en correctie en prismatische werking. We krijgen ook het vak communicatie, want als Opticien sta je de hele dag tussen de mensen. Bij het vak ‘’winkel’’ leer je verkooptechnieken en leren we welke bril bij welke vorm gezicht past.’’  

Wat leer je tijdens praktijklessen?
”Tijdens de praktijklessen in het eerste jaar ga je bijvoorbeeld elkaars oogdruk meten en je doet voormetingen voor de brilsterkte. Ook bepaal je de huidige brilsterkte van een klant door zijn bril onder een topsterktemeter te plaatsen. Als een pootje van een metalen bril afbreekt solderen we dat weer vast. Kunststof brillen kun je ook maken, maar dat doe je met aceton.”

Welke tip geef jij aan vo-leerlingen die nog een studiekeuze moeten maken?
‘’Vanwege corona waren dit schooljaar alle Open Huizen online. Ik kan me voorstellen dat je ook graag docenten en studenten live wilt zien. Dan kun je opgeven voor ‘’Maak het mee op locatie’’. Dat zou ik echt aanraden!”    

Geef je op voor Maak het mee op locatie. 

 

Welke eigenschappen zijn belangrijk als opticien?
”Je moet nauwkeurig zijn, want het is allemaal héél héél precies werk. Het gaat allemaal om problemen met zien die jij moet corrigeren voor de klant met de juiste brilsterkte. Als opticien heb jij oog voor detail! Je moet interesse hebben in techniek, apparatuur én goed kunnen omgaan met mensen.”

Als opticien heb je oog voor je detail.

 

En later?
‘’Als opticien werk je in een winkel of bij een fabrikant. Ik wil doorstromen naar de hbo-opleiding optometrist. Tijdens die opleiding leer je ook alles over de gezondheid van het oog en kun je ook gaan werken in een oogpoli of ziekenhuis.’’ 

Wil jij ook een carrière in de optiek? Meld je dan aan voor de opleiding Opticien! Of bezoek eerst het Open Huis on demand van de Dutch HealthTec Academy.