Door deze situatie zijn we voorbereid op de toekomst.

Harriëtte Sietsma geeft vaktheorie aan de Technisch Oogheelkundig Assistenten (TOA’s) van DHTA. Dat gaat nu online via Teams. Dit is de eerste keer voor de TOA’s dat er online lesgegeven wordt. “Er gaat een wereld van mogelijkheden open.”

“Ik leer de ‘tools’ in het online programma goed kennen, daarnaast heb ik voor het eerst presentaties ingesproken die studenten zelfstandig kunnen bestuderen. En soms laten we studenten aan de klas presenteren. Dat geeft ruimte om alle studenten aan bod te laten komen in zo’n digitale les. Omdat we nu niet in de praktijk kunnen oefenen krijgen studenten opdrachten mee. Dat deden we hiervoor ook al, het vraagt nu wat meer zelfstandigheid en flexibiliteit.”

Vakdocent Technisch Oogheelkundig Assistent, Harriette Sietsma

Er doen zich tijdens online lessen soms situaties voor die in de klas nooit aan de orde zouden zijn; kinderen van studenten die aandacht nodig hebben en studenten die met een huisdier op schoot de les volgen. “Het is voor iedereen een gekke situatie waar we aan moeten wennen. Daarom laten we de microfoontjes tijdens de les zoveel mogelijk uit. Als iemand wat wil zeggen of vragen wordt de microfoon weer aangezet. Daarnaast kunnen studenten vragen in de chat zetten die we behandelen.”

 

‘Studenten vinden het prettig dat er nu geen reistijd is.’

 

Omdat we de enige TOA- opleiding in Nederland zijn komen de studenten uit het hele land, vanuit het hoge noorden tot het diepe zuiden. Er is met de online lessen geen reistijd en dat ervaren veel studenten als prettig.

“Ik mis het face-to-face contact met de studenten en mijn directe collega’s wel. We hebben veel contact via beeldvergaderen en coachen elkaar. We kijken wat de ander nodig heeft en zoeken samen naar oplossingen voor de uitdagingen die deze situatie met zich meebrengt. En tot nu toe redden we het erg goed. We zijn nog maar net bezig en we mogen best trots zijn op wat we nu al hebben neergezet.”

Harriëtte Sietsma,
Docent Technisch Oogheelkundig Assistenten