Faya is zeker van haar zaak: ‘Als je goed wil worden, heb je meer kennis nodig’


Student: Faya Schmitz (29)
Is: verkoopmedewerkster
Wordt: Opticien
Leerwerkbedrijf: optiekzaak

Faya Schmitz (29) is zeker van haar zaak. Ze werkt al ruim vier jaar bij een optiekzaak, maar heeft nooit de opleiding voor opticien gevolgd. Omdat ze kennis mist en wil doorgroeien, volgt ze nu alsnog de BBL opleiding. Dat betekent vier dagen per week werken en één dag naar school.

Hoe zorg jij dat je zeker bent van je zaak?
Kennis is super belangrijk. Ik werk nu al een tijdje bij een optiekzaak. Daar ben ik toevallig terechtgekomen zonder vooropleiding. Ik heb een interne cursus gevolgd om ogen op te kunnen meten. Daarmee kom je een eind. Maar ik weet niet precies hoe het oog werkt en met welke ziektes je rekening moet houden als je advies geeft. Wat is bijvoorbeeld de invloed van staar op een meting? Uiteindelijk wil je gewoon echt expert zijn.

Ik heb toen zelf bij mijn manager aangegeven dat ik kennis mis. Zij vond een opleiding zo’n goed idee at ze zichzelf ook heeft ingeschreven. Zij kon ook wel wat opfrissing gebruiken aangezien ze al tientallen jaren in het vak zit. We gaan één dag per week naar school en werken vier dagen. Mijn werkgever betaalt mij gewoon vijf dagen uit en betaalt mijn volledige opleiding. Na drie jaar ben ik officieel opticien met al mijn diploma’s en kennis, dan sta ik ook zekerder in het vak

Hoe ziet de BBL opleiding eruit?
Dit jaar waren er helaas te weinig aanmeldingen voor de versnelde route. Dat is ideaal voor mensen die al in het vak zitten, zoals ik. Dan doe je anderhalf jaar over in plaats van drie jaar. Het is voor iedereen goed te doen; niemand is nog afgehaakt. Mijn klas is heel divers; zestienjarige studenten die direct van de middelbare school komen, maar ook dertigers en veertigers die al jaren in het vak zitten. Onze docenten komen allemaal uit de praktijk. Ik heb nu al heel veel geleerd en het leuke is: ik breng het direct in praktijk, omdat ik naast mijn opleiding ook gewoon vier dagen in de winkel sta!

Wat wil je bereiken?
Na de opleiding mag ik mezelf eindelijk echt opticien noemen. Uiteindelijk kan ik straks een heleboel kanten op bij het filiaal waar ik werk . Door de opleiding gaan er meer deuren open. Ik kan een goedlopend filiaal runnen als filiaalmanager of een filiaal dat minder goed loopt, opbouwen. Misschien word ik zelf ook wel ooit docent. Ik ben zo enthousiast over het vak, dat ik mijn kennis graag zou willen overbrengen! Mijn vader is docent, dus het zit in de familie.

Meer informatie?
Bekijk de opleidingen van de DutchHealthTec Academy

Of… meld je aan!
Ben jij zeker van je zaak? Kom in actie en meld je aan voor jouw opleiding. 👊🏻