Sanna is zeker van haar zaak: ‘‘Na allerlei studies dacht ik: dit is wat ik wil!’

Student: Sanna Dinh (25)

BBL studie: Tandtechniek Kroon- en Brugwerk

Is: Student tandtechnicus

Wordt: tandtechnicus kroon- en brugwerk

Leerwerkbedrijf: Dental Clinics Houten


Sanna (25) is zeker van haar zaak. Ze heeft verschillende universitaire studies geprobeerd, maar het was haar niet concreet genoeg. Ze wilde een echt vak leren. Daarom maakte ze de overstap naar de BBL opleiding tandtechnicus. ‘Ik ben nu echt iets aan het maken, dat past veel beter bij mij dan alleen maar theorie op de universiteit.’

Hoe kwam je bij deze studie terecht?
‘Op mijn achttiende ging ik kunstmatige intelligentie studeren in Nijmegen. Dat heb ik een paar jaar volgehouden, maar het was niet concreet genoeg. Ik heb daarna nog een paar studies geprobeerd, maar steeds liep ik weer tegen hetzelfde probleem aan. Wat leerde ik nou echt? Ik wilde heel graag iets kunnen, een vak leren. Toen ben ik om mij heen gaan kijken. Ik nam mij voor om mij niet te focussen op het niveau, maar op iets waar ik blij van word.’

‘Ik dacht terug aan een filmpje van iemand die een prothese maakt. Daar was ik zo door gefascineerd. Zo kwam ik bij deze studie terecht, het is de enige in Nederland en je kan hem alleen via  MBO Amersfoort volgen, je kan wel zelf kiezen tussen de BBL of de BOL variant. Ik heb een dagje meegelopen en was meteen verliefd. Je bent creatief, met je handen bezig en er is een enorme technologische ontwikkeling gaande in het vakgebied, dat maakt het extra interessant. Ik heb een hele fijne leerplek gevonden. De tandartspraktijk zit aan het lab vast, dus we kunnen altijd meekijken.’

Wanneer is dit iets voor jou?
‘Voor veel mensen is dit een latere keuze, ze wisten niet eens dat het bestond. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 28 jaar. Er zitten echt allerlei verschillende mensen op de studie: mensen die net van de middelbare school komen of mensen met gezinnen die een carrièreswitch willen maken. De dynamiek tussen jong en oud is superleuk! De opleiding is iets voor jou als je echt een vak wil leren en graag iets wil maken, maar ook bezig wil zijn met de techniek. Het blijft toch een soort kunst. Het is een heel apart vak. We zitten nu ook in een belangrijke ontwikkeling waar alles steeds meer digitaal gaat, maar een belangrijk deel is ook nog steeds handwerk.’

Hoe is de verhouding tussen praktijk en studie?
School geeft een leidraad, je behandelt alles. Door school word je langs alle facetten van het vak geleid. Het is ook superleuk om één dag per week even van je werk weg te kunnen en met je klasgenoten te sparren. Je leert op school ook echt de oorsprong van het vak, maar ook de nieuwste technologische ontwikkelingen. Mijn leraar geeft één dag in de week les en werkt verder ook als tandtechnicus. De studie sluit dus heel goed aan op de praktijk en verder is het natuurlijk vooral een heleboel oefenen en vragen stellen op je leerplek.’

Meer informatie?
Bekijk de opleidingen van de DutchHealthTec Academy

Of… meld je aan!
Ben jij zeker van je zaak? Kom in actie en meld je aan voor jouw opleiding. 👊🏻