Chantal heeft haar opleiding gevonden: Orthopedisch technisch specialist

Chantal Wiskie probeerde het eerst in de zeevaart. Daarna begon ze aan een studie in de zorg. Niet dat ze slecht presteerde. Integendeel, ze deed zelfs mee aan Skills Heroes. Maar nergens voelde ze zich gelukkig. Tot nu.

”Als je het middelpunt zoekt tussen scheepstechniek en zorg, dan kom je hier uit’, zegt ze lachend. Als orthopedisch technicus gaat Chantal hulpmiddelen maken voor mensen met een lichamelijke beperking. ‘Een orthopedisch technicus voegt kwaliteit toe aan iemands leven; beweging, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.” En al kent Chantal haar klanten niet persoonlijk, dat voelt goed.

Wat een orthopedisch technicus niet heeft, is rechtstreeks contact met de zorgbehoevende. Dat is voorbehouden aan de aanmeter en de revalidatie-arts. Die interactie zoekt Chantal ook niet. Liever maakt ze mensen blij vanuit de luwte. Achter haar werkbank buigt ze zich over de technieken en fysiologische vraagstukken. De arts en de aanmeter verwachten dat ze meedenkt. ‘Hoe krijgen we dit scharnierpunt strak? Hoe zorgen we dat het hulpmiddel goed oogt.’ Die creatieve kant spreekt haar aan.”

 

‘Ik heb mijn opleiding gevonden. Eindelijk.’

 

 

Bedankt ma! 
In de geur van giethars, tussen de heteluchtovens voelt ze zich thuis. Dat dankt Chantal aan haar moeder. ‘Ze had over deze studie gelezen in een keuzegids. “Meld je nou maar aan”, zei ze. Nou, daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik haal hier geluk uit. En dat ik hier talent voor heb, maakt me ook blij. Dus bedankt nog ma!’ 

Orthopedische techniek
Chantal leert om ortheses en protheses te maken. Een prothese vervangt een missend lichaamsdeel. Een orthese ondersteunt en corrigeert een lichaamsdeel. DHTA biedt de opleidingen Orthopedisch technicus (niveau 3) en Orthopedisch technisch specialist (niveau 4) aan. 

Meer weten? Kom dan langs op één van onze Open Dagen