Iconisch schoenontwerper Jan Janssen geeft studenten Shoe Developer advies

Iconisch schoenontwerper Jan Janssen heeft een bezoek gebracht aan de Dutch Shoe Academy in Utrecht. In de collegezaal beantwoordde hij alle vragen van studenten van de mbo-opleiding Shoe Developer en gaf persoonlijk advies over hun ontwerpen.   

Schoenontwerper Jan Jansen heeft duizenden ontwerpen op zijn naam staan en is een mode-icoon in binnen- en buitenland. Dior, Armani, Prada – de grote merken gingen schaamteloos aan de haal met zijn werk. In de collegezaal zaten studenten Shoe Developer dan ook op het puntje van hun stoel. ”Waar haalt u uw inspiratie vandaan?”, ”Op welke ontwerp bent u het meest trots?” en ”Welke tips kunt u ons geven?”. Jan: ”Ik maak schoenen die ik leuk vind en houd me niet bezig met de vraag of ze goed zullen verkopen. Een schoen moet je blij maken en je zeker laten voelen. Het ontwerpen van schoenen is niet moeilijk. De kunst is om een goede distributeur te vinden, dat is écht het lastige in dit vak. Daar ligt de uitdaging!” 

Ontwerpen in opdracht van Jan Janssen 
Na het vragenvuur nam Jan de tijd om een opdracht aan de derdejaars studenten Shoe Developer te geven. ”Ontwerp en maak een moccacin die binnen de collectie van Jan Janssen past. Maak deze in mijn maat en misschien zal ik jouw schoenen ook écht gaan dragen.” De mocassin is schoeisel dat gedragen wordt door de inheemse volkeren van Noord-Amerika. Inmiddels is het een modieuze vrijetijdsschoen waar Jan tientallen verschillende ontwerpen van heeft gemaakt. Hierna kreeg Jan een rondleiding in het praktijklokaal en gaf daar studenten advies hoe zij hun ontwerpen naar een nog hoger niveau konden tillen. 

Afstuderen bij de crazy shoe maker 
Talloze upcoming designers en studenten willen dolgraag met Jan Janssen samenwerken of op zijn oeuvre afstuderen. Zij willen het vak leren van ”the crazy shoe maker” zelf, zoals Vogue Italia hem liefkozend noemt. 

Een van hen is Ellen Deinum. Voor haar afstudeeropdracht ontwerpt ze zes schoenontwerpen geïnspireerd op het werk van Jan Janssen. Aangezien Jan een drukbezet man is, zit een intensief mentorship er niet in. Maar hij wilde graag bijdragen aan haar persoonlijk ontwikkeltraject als schoenontwerper. Zodra Ellen haar zes schoenontwerpen gereed heeft, mag zij ze voorleggen aan de iconische schoenontwerper zelf. Ellen, Jan en haar mentor vanuit de Academy kiezen vervolgens drie ontwerpen die Ellen in productie gaat nemen.

De Dutch Shoe Academy is dé school voor schoentechniek en biedt de unieke mbo-opleidingen Shoe Developer en Schoenhersteller (Ondernemer) aan. Meer weten? Klik hier én kom langs op ons Open Huis!