Flexibele audicienopleiding op maat: kwalitatief, wendbaar en versneld studeren aan de Dutch HealthTec Academy

In mei 2022 ging de nieuwe flexibele audicienopleiding van de Dutch HealthTec Academy (DHTA) van start. Inmiddels hebben de eerste studenten hun weg gevonden. We vroegen HBO-audioloog en docent René Groen en Michael van der Ploeg, teamleider van de opleiding, naar hun eerste ervaringen.

“Tot nu toe zijn we erg enthousiast over deze nieuwe vorm van opleiden. We merken dat we hiermee nog beter kunnen inspelen op de behoefte van de student én de werkgever. Studenten bepalen zelf hun studietempo, wat ze een stuk flexibeler maakt, ook qua inzet op de werkvloer”, vertelt René Groen. “En dat is winst, voor iedereen”.

Gemakkelijk versnellen
“We zijn ontzettend trots op de samenwerking die we met het Spring Instituut zijn aangegaan. Dat maakt onze opleiding echt uniek”, vult Michael van der Ploeg aan. “Met hun kennis en ervaring in online didactiek hebben we een prachtige online leeromgeving ontwikkeld. De flexibele opleiding bestaat uit modules die de student via dat online platform volgt. Met behulp van een praktijkscan en een instaptoets kan de student vóór de start van een module nagaan welke kennis en vaardigheden hij al onder de knie heeft. Zit de stof er al goed in, dan kan je meteen de eindtoets maken. Op die manier kan je heel makkelijk je opleiding versnellen. Heb je bepaalde onderwerpen nog niet zo in de vingers, dan start je met die module op basis van een persoonlijk leerplan en bespreek je samen met jouw studiecoach en de praktijkopleider de voortgang”.

 

Je kan heel makkelijk binnen de opleiding versnellen. 
 

Aanbodgestuurd onderwijs
“De studenten van onze reguliere audiciensopleiding zien we eens per twee weken”, licht René toe. “Dat geeft al de nodige flexibiliteit, maar de studenten van deze flexibele opleiding zien we eens per drie weken, waarna ze veel meer hun eigen plan trekken”.
Michael: “Daarmee is ook de rol van de docent veranderd. Het gaat nog meer om coaching. De student haalt – via allerlei op elkaar afgestemde werkvormen – de inhoud van het onderwijs uit de online portal en als hij dan voor een les op locatie is, dan zit er uiteraard wel een stuk inhoud in die les, maar zijn ook intervisie en procesbegeleiding belangrijke elementen. De kennisoverdracht is dan al geweest. Het is veel meer vraaggestuurd dan aanbodgestuurd onderwijs”.

 

Op maat betekent bij ons ook echt op maat. 
 

De kracht van samen
“Met die coaching waren we natuurlijk al bezig”, vertelt René. “Dat is deels een voortborduren op onze reguliere opleiding, maar samen met het Spring Instituut hebben we daar nu ook scholing voor ontworpen. In de begeleiding van de flexibele student speelt de praktijkopleider namelijk een grotere rol dan in de begeleiding van de reguliere student. Zowel de studiecoaches van school als de praktijkopleiders krijgen dan ook een training waarin zowel digitale als inhoudelijke aspecten aan bod komen. We willen het echt samen doen, ieder vanuit zijn eigen expertise”.

Doorlopend starten
Wat een groot voordeel is van de flexibele opleiding, is dat de student op elk moment kan starten. Michael: “Op maat betekent bij ons ook echt op maat. Als je je vandaag aanmeldt, heb je over twee weken je inlog en je intakegesprek en kan je van start. Dat maakt het voor veel werkgevers interessant. Maar naast alle flexibiliteit is de versnelling die een student kan realiseren misschien wel het grootste voordeel. Hoe eerder een student zich kan laten registreren in het STaR-register, hoe interessanter het is voor de werkgever om de student zelfstandig taken te laten uitvoeren. Als je iemand kwalitatief goed en ook nog eens wendbaar en snel wilt opleiden, dan is dit echt een heel mooi traject. De baten zijn veel groter dan de kosten”.

Vakdocenten Cecil Bouwmans, Marcel Cuperus en René Groen. Dit interview is ook verschenen in Earline Magazine

Voor wie is de opleiding geschikt?
Werknemers die minimaal 20 uur per week bij een erkend audicienbedrijf werkzaam zijn en werken onder begeleiding van een erkend praktijkopleider

Hoe zit het met de kosten?
€ 6.250,- voor de hele opleiding. 

Welke subsidies zijn er beschikbaar?
• Voor werkgevers: subsidie praktijkleren à € 2.700,- per jaar.
• Voor werknemers zijn er verschillende regelingen en subsidies.

Meer weten over deze nieuwe opleiding op maat? Klik hier of meld je hier direct aan.