VWO op zak en toch kiezen voor MBO Tandtechniek

Waarom iemand kiest voor de opleiding Tandtechniek verschilt. Regelmatig komt het voor dat een familielid in het vak zit, soms ook een eigen bedrijf heeft. Hieronder vertelt een potentiële studente Tandtechniek waarom haar keuze op deze MBO-opleiding is gevallen nadat zij haar VWO had afgrond en werkervaring had opgedaan.

Wat vond ik altijd al leuk? Ik kwam bij Tandtechniek terecht: praktisch bezig zijn en ook nog met de nieuwste technieken!

“Afgelopen donderdag heb ik een dag mee mogen lopen met de opleiding ‘Tandtechnicus’ aan de DHTA. Ik was aan het einde blij verrast hoe erg ik me had vermaakt die dag. De studenten waren erg enthousiast, ik vond het erg leuk om zelf iets met mijn handen te doen en ook de theorielessen vond ik enorm interessant. Naar aanleiding van deze dag heb ik besloten dat ik in september dolgraag de opleiding tot tandtechnicus (BBL) wil doen.

De leuke meeloopdag, het heeft me enorm geholpen in mijn keuze. Het MBO-onderwijs is iets wat ik tot kort geleden nooit als optie heb gezien, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de keuze is die ik moet maken. Zo’n vijf jaar geleden heb ik mijn VWO gehaald. Daarna heb ik een hoop meegemaakt, waardoor ik weet dat ik iets moet kiezen wat goed voelt en echt bij me past. Na de middelbare school heb ik gekozen voor een wetenschappelijke studie. Dit heb ik een aantal jaar volgehouden. En ondanks dat mijn cijfers goed waren, merkte ik dat dit gewoon niet was wat ik wilde. Hierna ben ik gaan werken. Eerst als productiemedewerker. Dit was ontzettend leuk handwerk en dit heb ik ook altijd met plezier gedaan. Hierna ben ik verhuisd en meer administratieve dingen gaan doen. Naast mijn werk heb ik weer geprobeerd te studeren, ditmaal een thuisstudie. Ook hier merkte ik dat ik het kon, maar dat het plezier gewoon ontbrak. Het leren van grote hoeveelheden stof die eigenlijk nergens toe diende, deed me geen plezier en bezorgde me bovendien erg veel stress.

Praktisch, elke dag!

Toen ik merkte dat het studeren en het werk dat ik toen deed niet bij me pasten, ben ik serieus gaan nadenken. Wat past er bij mij? Wat vind ik leuk? Wat vond ik altijd leuk? En toen kwam ik steeds weer terug bij onder andere het handwerk dat ik heb gedaan, het creëren van dingen door te knutselen, foto’s te maken. Ik ben toen gaan rondkijken en kwam bij Tandtechniek terecht: praktisch bezig zijn en ook nog met de nieuwste technieken!

Ik wil zo graag iets ‘kunnen’, iets maken waar je écht iets aan hebt.

Met mijn vooropleiding heb ik veel keuze, maar tandtechniek is juist mijn keuze. Het is zo’n mooi vak! Ik heb tot nu toe steeds keuzes gemaakt gebaseerd op onderwijsniveau, zonder te kijken waar ik nou blij van word. Ik wil zo graag iets ‘kunnen’, iets maken waar je écht iets aan hebt. In de lessen Anatomie en Materiaalkunde kreeg ik kennis die je direct kunt toepassen. Waarbij ikzelf de ruimte kreeg om na te denken over de toepasbaarheid voor het vakgebied.

Ik ga aan de slag om een werkplek te vinden en ik ga me ook snel en met trots aanmelden voor deze opleiding!”