Mbo-studenten orthopedische techniek dragen bij aan onderzoek naar het verbeteren van arm- en beenprothesen

Een bak aan nieuwe kennis! Dat kregen deelnemers op het eerste symposium van de ProtheseAcademie op de Dutch HealthTec Academy. Deze academische werkplaats gaf een update over projecten en resultaten, waar studenten een actieve bijdrage of hoofdrol in spelen. 

De ProtheseAcademie wil het (thuis)gebruik van arm- en beenprothesen verbeteren, want veel mensen ervaren toch in meer of mindere mate problemen bij het (thuis)gebruik . Verschillende partijen – zoals zorgverleners en fabrikanten –  doen onderzoek hoe problemen die cliënten ervaren kunnen worden opgelost. Verena Schuurmans, projectcoördinator ProtheseAcademie: ‘’Onze praktijkgerichte projecten voeren studenten van verschillende opleidingen uit: de zorgprofessionals en onderzoekers van de toekomst. Wij betrekken studenten actief, zodat zij vanaf het begin van hun opleiding weten wat er in het werkveld speelt. Ook vergroot het de kans op implementatie van nieuwe kennis na afstuderen.’’

 

Mbo-studenten orthopedische techniek gaan de producten maken die nodig zijn voor onderzoek 

 

 

Ivo Balk, vakdocent DHTA: ‘’Dutch HealthTec Academy is een van de leden van het kernteam van de ProtheseAcademie. Wij denken mee en onze studenten vervullen een rol bij het maken van tastbare producten die nodig zijn om onderzoek mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan protheses met ruimte voor sensoren. 

Studenten op het podium 
Op het symposium presenteerden diverse studenten de resultaten van opdrachten die zij binnen projecten hebben uitgevoerd! 

Andere activiteiten en wetenschappelijk onderzoek
Na de pauze hebben Stef V. en Frank Dik van Protec hun ervaringen gepresenteerd met het aanmeten van beenprothesen en het trainen van de gebruikers. Als afsluiting volgden interessante presentaties over wetenschappelijk onderzoek dat buiten de ProtheseAcademie wordt uitgevoerd: 

  • Niels Jonkergouw, botverschuivingen in kokerprotheses gemeten met ultrasound
  • Nienke Kerver, de ontwikkeling van de keuzehulp voor handprothesen
  • Vera Kooiman, bevindingen omtrent koker- en klikprothesen 

”Dit eerste symposium was een groot succes. Een moment waar ongelofelijk veel kennis – en expertise is gedeeld en nieuwe contacten zijn gelegd! Echt fantastisch. Dit wordt zeker volgend jaar vervolgd!”