TOA-studenten ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn

Half januari heeft Koninklijke Visio een gastles gegeven aan studenten van de unieke mbo-opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA) aan de Dutch HealthTec Academy in Utrecht. ‘’Hoe schenk je een kopje koffie in als je blind of slechtziend bent? En hoe vind je de weg naar de supermarkt? Vragen die spelen bij patiënten met oogaandoeningen. 

”Daarom is het belangrijk dat je als Technisch Oogheelkundig Assistent alles weet over de mogelijkheden bij o.a. Koninklijke Visio, zodat je patiënten – daar naar kunt verwijzen’’, vertelt Petra Groothuis, medewerker advies bij Koninklijke Visio.  

Blind stoklopen door school
Visio geeft (intensieve) revalidatie, advies en training bij het gebruik van verschillende hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. Denk bijvoorbeeld aan digitale-, kook- en leeshulpmiddelen. Ook helpt Visio bij het (weer) zelfstandig op pad gaan. Één van de bekendste hulpmiddelen is misschien wel de taststok. Petra Groothuis deelt aan de studenten verduisterende brillen en stokken uit, zodat zij echt kunnen ervaren hoe het is om blind te zijn. ‘’Dit is ongelofelijk eng. Wij zijn nu nog op school. Hoe moeilijk moet dit zijn als je bijvoorbeeld naar de stad gaat?’’, is één van de reacties. Een aantal studenten durft zelfs niet de schouder van zijn buddy los te laten.

 

Wat is dit ongelofelijk eng!
 

Visio helpt bij terugwinnen van autonomie  
Ook Ellen Zieleman, vrijwilliger bij Visio, is aanwezig. Ellen is slechtziend geboren en sinds vijf jaar volledig blind. ‘’Dat was een zware klap. Ik moest nog meer op zicht, mobiliteit en zelfstandigheid inleveren. In deze periode heeft Visio veel voor mij betekend.’’ Ellen revalideerde een halfjaar bij Visio het Loo Erf en kreeg daarna wekelijks ambulante specialistische begeleiding van Frieda. ‘’Frieda helpt mij met het ‘’blind-proof’’ maken van mijn huis en aan het uitbouwen van mijn autonomie.’’ Ellen laat haar IPhone zien met speciale software, waarbij de telefoon in snel tempo tegen haar ‘’praat’’. Vliegensvlug swipt ze door de menu’s tot grote verbazing van de studenten. ‘’Zonder deze mobiel ben ik nergens. Ik kan er mee appen, bellen, navigeren alles!’’ Minstens zo belangrijk is voor Ellen het psychische deel van de begeleiding. ‘’Er zit veel rouwverwerking bij. Ik heb nog vaak een terugval; waarom moest dit me overkomen. Hoe kan ik hiermee dealen?’’

 

Zonder mijn smartphone ben ik nergens.
 

 

Simulatiebrillen voor meer begrip  
‘’Met deze simulatiebrillen kunnen we partners en familieleden van slechtzienden laten ervaren wat hun naaste doormaakt’’, vertel Petra Groothuis. De brillen bootsen uiteenlopende oogziekten na van glaucoom tot diabetische retinopathie. Nieuwsgierig zetten de studenten de brillen op. De ene bril laat zwarte vlekken zien én bij de ander heb je alleen licht via een heel klein gaatje. ‘’Echt goed dat dit soort brillen er zijn’’.

Unieke mbo-opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent
De mbo-opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent van de Dutch HealthTec Academy in Utrecht is uniek in Nederland en België. Je werkt onder supervisie van een oogarts en voert oogmetingen uit en doet onderzoek bij patiënten. Je geeft ook voorlichting over de resultaten, behandelingen en operaties en bereidt deze voor. De opleiding is een leerwerktraject; dit betekent dat je één dag per week naar school gaat en voor minimaal 20 uur per week een baan hebt bij een poli oogheelkunde in het ziekenhuis.

Meer weten over de opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent van de Dutch HealthTec Academy in Utrecht? Kom langs op onze Open Dag!

technisch oogheelkundig assistent