Unieke mbo-opleiding Schoenhersteller weer gestart

De unieke mbo-opleiding Schoenhersteller is weer gestart op de Dutch Shoe Academy (DSA) in Utrecht. Deze toekomstige lichting kan niet wachten om aan de slag te gaan! 

De afgelopen twee jaar had de school daarvoor te weinig aanmeldingen, omdat het vak schoenmaker niet populair is. Tegelijkertijd leed de schoenenb­­ranche zwaar onder de coronacrisis, omdat men massaal ‘’in pyjama’’ thuis ging werken. ‘’Wij en de Nederlandse Schoenmakersvereniging (NSV) zijn erg blij dat we weer een nieuwe groep studenten opleiden tot schoenhersteller!’’, vertelt teamleider Michael van der Ploeg enthousiast. ‘’Zo zorgen we samen dat deze kleine branche blijft bestaan.’’   

Van jong tot oud
De klas is een gezellig gemêleerd gezelschap van jong tot oud. Afkomstig uit alle hoeken van Nederland, want de Dutch Shoe Academy is de enige in Nederland die deze opleiding aanbiedt. Een van de studenten is de 28-jarige Syrische Khaled Erhaiem.

Khaled Erhaiem
Khaled woont 5 jaar in Nederland. De eerste anderhalf jaar was een moeilijke tijd waarin hij verhuisde van AZC naar AZC. Nu woont hij samen met zijn vrouw en dochter in Zeist. In Nederland startte hij met Entree voor Anderstaligen op MBO Amersfoort. Een opleiding voor jongeren die nog geen Nederlands diploma hebben en de taal nog niet goed beheersen. ‘’In die periode wist ik nog niet welk werk ik in Nederland zou kunnen doen. Ik had al 10 jaar ervaring met het produceren van schoenen, maar in Nederland wordt dat niet op grote schaal gedaan.’’  

Van stage tot baan
Via een docent kwam de mogelijkheid om stage te lopen bij Boon Schoen & Sleutelservice in Amersfoort. ‘’Daar leerde ik meer over repareren in plaats van produceren. De vaardigheden die ik in Syrië heb opgedaan kwamen goed van pas. Ik merkte dat in Nederland de nadruk ligt op kwaliteit en minder op productie en snelheid, zoals in Syrië. Dat vind ik fijn. Na mijn stage kreeg ik een baan aangeboden’’, vertelt Khaled trots. Die kans greep hij met beide handen aan.   

 

In Nederland ligt de nadruk op kwaliteit en minder op productie en snelheid.

 

Hard werken aan je droom
Khaled gaat op maandag naar de Dutch Shoe Academy én op dinsdag tot en met zaterdag werkt hij bij Boon Schoen & Sleutelservice. Dat is hard werken, maar dat heeft Khaled over voor zijn droom: ‘’Een eigen winkel in de toekomst. Met net zulke mooie spullen en veel keus.”

 

Ik droom van een eigen winkel in de toekomst. Met net zulke mooie spullen.