Van ontwerp tot complete schoen

Wessel wil later een eigen brand. Of gaan werken bij een bestaand merk, zoals Nike. Dit is mogelijk met de opleiding Shoe Developer!

Hij wist eerst niet goed welke opleiding die moest kiezen. ‘’Ik hield erg van streetwear en sneakers. Online kwam ik deze opleiding tegen en toen heb ik me direct aangemeld. Hier leer je schoenen designen, maken, repareren en schoonmaken.”

4 paar schoenen per jaar

Elk jaar maakt iedere student 4 paar schoenen van verschillende basis modellen. ‘’Je leert de geschiedenis van het basis model en hoe ze in elkaar zitten. We werken veel met de hand, maar ook met machines. In de industrie zijn ze steeds meer aan het experimenteren met 3D-printers, dus dat gaat uiteindelijk ook op ons pad komen.”

 
 
‘’Ik wil later een eigen brand. Of gaan werken bij een bestaand merk, zoals Nike.”

 

 

 

Van idee tot schoen

Maar welke stappen doorloop je van ontwerp tot schoen? ‘’Dat is een heel proces! Onze praktijkdocenten helpen ons daar goed bij. Je begint met het maken van ideeën en designs voor jouw schoen. Je begint met het op maat uittekenen van de schoen op papier. Hier snijd je het leer uit. Als je je leer hebt uitgesneden stik de onderdelen aan elkaar en spant het op een leest.’’ Een leest? ‘’Ja, dat is kunststof in de vorm van een voet. De zool en de tussenzolen komen er onder en soms ook een hak. Vervolgens leer je om de schoen te verven en te poetsen en dan heb je je paar schoenen gemaakt!’’

Favo vak

‘’Ik vind de praktijk het allerleukst, omdat je daar kan toepassen wat je geleerd hebt! Je ziet hier bij jezelf iedere keer weer vooruitgang.’’ Een schoolweek bestaat uit een deel theorie, een deel praktijk en projecturen. ‘’Tijdens projecturen ga je werken aan opdrachten die aan het einde van je periode in moet leveren als verslag’’. 

 

Ik kijk er ook naar uit om in het vierde jaar stage te lopen in het buitenland, want dat kan ook!’’

 

 

Stage in het buitenland…

‘’Ik kijk er ook naar uit om in het vierde jaar stage te lopen in het buitenland, want dat kan ook!’’ Voor wie is deze opleiding? ‘’Je moet creatief zijn, jezelf uitdagen en nieuwe dingen durven uitproberen.’’ Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden!’’