Ga naar content Ga naar footer

Veelgestelde vragen

Studiekeuze

Wat is de Studiekeuze-avond?

Tijdens de Studiekeuze-avond kan je met een studiekeuzecoach in gesprek. Je gaat samen op zoek naar jouw  brede interesses. Het doel is om te kijken wat echt bij je past en je gevoel te volgen. Via zes eenvoudige interessegebieden krijg je een beeld van alle vakgebieden en studiemogelijkheden die er zijn bij MBO Amersfoort. De Studiekeuze-avond wordt één keer per jaar georganiseerd en vindt meestal plaats in oktober of november. Voor deze avond moet je je vooraf aanmelden. 

Wanneer zijn de Open dagen?

Alle open dagen kan je vinden via onze agenda. Meld je vooraf aan, zo ontvang je de juiste informatie én de adresgegevens van jouw opgegeven locatie(s). 

Kan ik een dagje meelopen?

Via onze Meemaakdagen kan je een dagdeel meekijken bij het vakgebied dat jij leuk vindt. Via onze agenda kan je alle Meemaakdagen zien waarvoor je je kan aanmelden. 

Kan ik een Studiekeuzegesprek aanvragen?

Jazeker. Tussen 1 maart en 1 juni kan je een 1-op-1 gesprek aanvragen. In het najaar kan je je ook aanmelden voor de Studiekeuze-avond. 

Toelatingseisen

Welke toelatingseisen gelden er?

De toelatingseisen verschillen per opleiding. Op de opleidingspagina kan je onder ‘Praktische info’ vinden welke toelatingseisen er voor deze opleiding gelden. Zo check je of je de juiste vooropleiding hebt. Ook verwachten we dat je bij de verplichte activiteiten aanwezig bent om te mogen starten met je opleiding. Wil je in augustus starten? Meld je dan aan vóór 1 april. Dan weet je zeker dat je een plek hebt. Liever in februari beginnen? Schrijf je dan in vóór 1 januari. 

Kan ik overstappen van de havo of vwo naar het mbo?

Ja, dat kan zeker. Als je een overgangsbewijs hebt van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4 mag je je aanmelden voor een niveau 4 mbo-opleiding. Meer weten? Lees hier alles over het mbo.

Wil je daarna alsnog naar het hbo? Dan kan je ook voor een MHBO-opleiding kiezen, je haalt dan in 2 jaar je mbo-diploma en kant versneld naar het hbo. Ook een goed alternatief voor de havo. Let op: we bieden een beperkt aantal MHBO-opleidingen aan.

Aanmelden

Hoe meld ik mij aan voor een opleiding?

Leuk dat je je wilt aanmelden voor een opleiding! Om je aan te melden ga je naar de opleidingspagina. Daar klik je op de button Aanmelden. Je hebt hiervoor een Digi-D nodig. Als je deze nog niet hebt, kan je die met je Burgerservicenummer (BSN) aanvragen op www.digid.nl. Je kan je BSN vinden op bijvoorbeeld je paspoort, ID-kaart of je rijbewijs als je die hebt.

Graag leggen we uit hoe het aanmeldproces werkt, zodat jij weet wat hier bij komt kijken. Aanmelden voor een opleiding.

Wat is een DigiD?

Met jouw DigiD kan je je makkelijk en veilig online aanmelden voor een opleiding. Alle gegevens die bekend zijn, zoals je naam, adres en welke vooropleiding je hebt gedaan, worden automatisch ingevuld in jouw aanmelding. Extra makkelijk, want jij hoeft het alleen nog te controleren en wij weten zeker dat het klopt!  

Als je deze nog niet hebt, kan je die met je Burgerservicenummer (BSN) aanvragen op www.digid.nl. Je kan je BSN vinden op bijvoorbeeld je paspoort, ID-kaart of je rijbewijs als je die hebt.

Wat als ik geen DigiD heb?

Met je Burgerservicenummer (BSN) kan je een DigiD aanvragen. Je kan je BSN vinden op bijvoorbeeld je paspoort, ID-kaart of je rijbewijs. Met je DigiD kan je je aanmelden voor een opleiding bij MBO Amersfoort. Je vraagt jouw DigiD aan op www.digid.nl.


Heb je geen Burgerservicenummer (BSN)? Dan kan je contact met ons opnemen via: aanmelden@mboamersfoort.nl.

Vermeld in je e-mail:

  • De opleiding die je wilt volgen
  • Voor- en achternaam
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer
  • Scan van het W-document of O-document
Is aanmelden bij DUO nodig nadat ik me heb aangemeld?

Heb je je ingeschreven voor een opleiding bij ons? Dan wordt jouw aanmelding automatisch doorgegeven aan DUO. Door in te loggen op DUO kan je je inschrijving inzien en studiefinanciering en het studentenreisproduct (OV) aanvragen. 

Wat is een digitaal doorstroomformulier?

Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een Digitaal Doorstroom Dossier (DDD). Samen met de mbo’s en vmbo’s in regio Amersfoort gebruiken wij hiervoor www.digitaaldoorstroomdossier.nl. Iedereen die in regio Amersfoort naar een mbo gaat, vult een DDD in. Dit dossier wordt gebruikt bij de intakeprocedure. Zit je op een vmbo in regio Amersfoort, dan kan jouw mentor of decaan jou daar meer over vertellen.

Hieronder zie je wat je in welke situatie moet doen:

Je zit op het vmbo
Heb je een e-mail ontvangen van jouw school met daarin een verzoek om je te registreren? Dan begin je automatisch bij punt 4 of 5.

  1. Ga naar mijn.intergrip.nl en klik op ‘maak een nieuw account’. 
  2. Kies voor de optie ‘Ik ben een leerling op het vmbo, havo, vwo, vavo, pro of vso’.
  3. Vul je leerlingnummer in. Deze heb je ontvangen van jouw mentor of decaan.
  4. Selecteer je school of kies je school uit de lijst.
  5. Vul het e-mailadres in waarmee je straks wil inloggen.
  6. Vul je geboortedatum in.
  7. Klik op ‘Account aanmaken’.

Je komt van het mbo of hbo of je zit nu niet op school
Om een account aan te maken, volg je de onderstaande stappen.

  1.    Om een account aan te maken ga je naar: mijn.intergrip.nl
  2. Klik vervolgens op ‘maak een nieuw account’.
  3. Kies voor de optie ‘Ik ben een student op het mbo of hbo’ of ‘Ik zit niet op school’
  4. Wij hebben nog wat gegevens van je nodig. Vul alle gevraagde gegevens in.
  5. Klik op ‘Account aanmaken’.

Het Digitaal Doorstroom Dossier vormt de basis voor het eerste gesprek bij MBO Amersfoort. Je moet het dossier in elk geval vóór dit gesprek aanvullen of aanmaken.

Na je aanmelding

Ik ben aangemeld, hoe gaat het nu verder?

Na je aanmelding controleert de Studentenadministratie of je voldoet aan alle eisen die gelden voor de door jou gekozen opleiding. Vervolgens ontvang je binnen een week een uitnodiging voor een plaatsingsgesprek bij de opleiding. Voor sommige opleidingen is er eerst een test nodig, bijvoorbeeld een sporttest. Voldoe je nog niet aan alle eisen of is er een advies op maat nodig, dan ontvang je eerst een uitnodiging voor een gesprek met Team Centrale Intake. 

In het plaatsingsgesprek maken we graag kennis met je. Ook kan jij natuurlijk al je vragen stellen. Voor sommige opleidingen moet je aan aanvullende eisen voldoen, hier zijn soms verplichte activiteiten aan verbonden. Na het plaatsingsgesprek hoor je van ons per mail of je kan starten met de opleiding, dit heet de inschrijfbeslissing. Deze wordt vanaf februari verstuurd voor de opleidingen die in augustus starten. 

Nadat je bent geplaatst, ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst van je opleiding. Deze vindt meestal plaats vóór de zomervakantie. Hier maak je kennis met je klasgenoten en docenten en ontvang je praktische informatie over de start van je opleiding. 

Ook ontvang je vóór de zomervakantie per mail alle informatie over het bestellen van leermiddelen (boeken, schoolmateriaal, laptop, licenties, ect.) en het aanmaken van jouw schoolaccount.

Hier vind je alle uitgebreide informatie over Aanmelden voor een opleiding 

 

Wanneer weet ik of ik mag starten bij de opleiding?

Na je aanmelding controleert de Studentenadministratie of je voldoet aan alle eisen die gelden voor de door jou gekozen opleiding. Vervolgens ontvang je binnen een week een uitnodiging voor een plaatsingsgesprek bij de opleiding. Voldoe je nog niet aan alle eisen of is er een advies op maat nodig, dan ontvang je eerst een uitnodiging voor een gesprek met Team Centrale Intake.

In het plaatsingsgesprek maken we graag kennis met je en kan je al je vragen stellen. Voor sommige opleidingen moet je aan aanvullende eisen voldoen, hier zijn soms verplichte activiteiten aan verbonden. Na het plaatsingsgesprek hoor je van ons per mail of je kan starten met de opleiding, dit heet de inschrijfbeslissing.

Ik wil toch graag een andere opleiding doen, moet ik mij opnieuw aanmelden?

Ja, als je een andere opleiding wilt volgen, dan moet je je opnieuw aanmelden. Meld je ook gelijk af voor de opleiding die je niet meer wil doen. Dat doe je door een mail te sturen aan de Studentenadministratie via studentenadministratie@mboamersfoort.nl.  

Ik ben aangemeld, maar gezakt, wat nu?

Wat balen dat je bent gezakt! Geef dit aan ons door aan de Studentenadministratie via studentenadministratie@mboamersfoort.nl, zodat wij op de hoogte zijn. 

Als je 16 jaar of ouder bent, kan je zonder diploma beginnen op niveau 1. Bekijk hier alle mogelijke Entree-opleidingen.

Hoe kan ik mij afmelden?

Wat jammer dat je besloten hebt toch geen opleiding te volgen bij MBO Amersfoort. Om je af te melden stuur je een mail met je naam en de opleiding naar aanmelden@mboamersfoort.nl. Graag horen wij ook de reden voor jouw afmelding.

Studiekosten & financiering

Hoeveel kost een mbo-opleiding?

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan zijn de kosten afhankelijk van de leerweg (bol of bbl) die je volgt.

Daarnaast heb je ook kosten voor leermiddelen, zoals boeken en licenties, een laptop, kleding en/of materialen zoals bijvoorbeeld een messenset of kappersschaar. Als je je hebt aangemeld voor een opleiding, ontvang je van ons een overzicht welke leermiddelen je nodig hebt voor je studie. Je kan deze leermiddelen bestellen via mbowebshop.nl. Vanaf 1 juli staan de actuele leermiddelen voor het nieuwe schooljaar vermeld. Je kan hier inloggen met jouw schoolaccount.

  • BOL-opleiding 

Het bol-lesgeld voor 2025-2026 bedraagt €1.458,-

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, moet je lesgeld betalen. Je betaalt het lesgeld aan DUO. Meer informatie hierover vind je op DUO.nl/lesgeld.
De hoogte van het lesgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

  • BBL-opleiding 

Het cursusgeld voor bbl-opleidingen voor 2025-2026 bedraagt:

  • Niveau 1 en 2: €303,- voor schooljaar 2025-2026
  • Niveau 3 en 4: €735,- voor schooljaar 2025-2026

Ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je de factuur voor het cursusgeld digitaal (via AcceptEmail op je schoolmailadres). Tenzij je bij je inschrijving hebt aangegeven dat de factuur door je werkgever/instantie betaald wordt. Hiervoor is een volledig ingevuld en ondertekende ‘derden verklaring’ noodzakelijk. Zonder deze verklaring ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de kosten voor de opleiding.

De hoogte van het les- en cursusgeld wordt jaarlijks vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De schoolkostenregeling met daarin de voorwaarden kan je vinden onder 'Over MBO Amersfoort - Regelingen en statuten'.

Alle informatie over Studiekosten en financiering vind je op deze pagina. 

Hoe vraag ik Studiefinanciering en een OV-kaart aan?

Als je een bol-opleiding volgt, kan je vanaf 18 jaar studiefinanciering aanvragen bij DUO. Let op: je hebt pas recht op studiefinanciering als je definitief bent ingeschreven en je de inschrijfbeslissing per mail van MBO Amersfoort hebt ontvangen. 

Je OV-kaart (het studentenreisproduct) kan je het beste 2 maanden voor de start van je mbo-opleiding aanvragen. Alle bol-studenten hebben hier recht op, ook als je jonger bent dan 18 jaar. Met het studentenreisproduct kan je vrij of met korting reizen met de trein, tram, bus en metro in heel Nederland. Je kant kiezen voor een week- of weekendabonnement. Aanvragen gaat via DUO.nl.

Ik kan mijn studie niet betalen, kunnen jullie helpen?

Lukt het niet om je studie te betalen? Je kant met al je vragen over school en geld terecht bij het Financieel Spreekuur (FIS) via fis@mboamersfoort.nl of WhatsApp 06 15283214. Het FIS biedt ondersteuning bij vragen over DUO en schoolkosten en kan met jou meedenken over financiële regelingen, zoals het MBO Studentenfonds.

Het MBO Studentenfonds is er voor BOL-studenten tot 21 jaar van wie de ouders of verzorgers de verplichte leermiddelen niet kannen betalen. 

Voor je start

Wanneer is mijn eerste schooldag?

Je ontvangt vóór 1 augustus een startbrief met informatie over je eerste schooldag. Deze brief krijg je via e-mail en/of per post.

Kan je de brief niet vinden? Kijk dan ook even in je spam-map.
Nog steeds niks gevonden? Neem dan contact op met MBO Amersfoort via:

Alle informatie over jouw eerste schooldag.

Waar vind ik mijn schoolaccount?

Als je start met je opleiding, krijg je van ons een eigen school e-mailadres. Dat ziet er als volgt uit: [jouwstudentnummer]@student.mboamersfoort.nl.

Alle belangrijke berichten van school sturen we naar dit e-mailadres. Denk aan uitnodigingen voor examens, rekeningen en studieadviezen. Controleer daarom elke dag je studentmail. 

Jouw schoolaccount vind je in het ICT-informatiepakket. Daarin vind je ook de instructies om je schoolmail te activeren. Wanneer je start in augustus, ontvang je dit informatiepakket in juli.

Je schoolaccount gebruik je voor:

  • Het aanvragen van je boeken en digitaal studiemateriaal
  • Het gebruik van wifi op school
  • Het inloggen op MijnMBOA
  • Het gebruik van Microsoft 365
  • Het inloggen op een vaste computer
Waar vind ik mijn rooster?

Je kan je rooster bekijken in Eduarte. Log daarvoor in op: https://mboa.educus.nl (let op: zet geen www. voor de link).

Je kan je rooster ook vinden op MijnMBOA, onder het kopje Agenda.

Leermiddelen (boeken, kleding, laptop en materialen)

Vanaf wanneer kan ik mijn leermiddelen bestellen?

Start je in augustus met jouw opleiding, dan kan je jouw leermiddelen vanaf 1 juli bestellen. Start je in de loop van het schooljaar met jouw opleiding, dan kan je jouw leermiddelen direct bestellen.

Nieuwe studenten krijgen in juli informatie over het bestellen van boeken en andere leermiddelen. Je ontvangt ook een ICT-informatiepakket. Hierin staan instructies hoe je een schoolaccount aanmaakt. 

Heb je al een schoolaccount? Dan kan je direct inloggen op de MBO Webshop en andere schoolplatforms.

Waar bestel ik mijn boeken en andere leermiddelen?

Jouw opleiding heeft op MBOwebshop alle (digitale) leerboeken, kleding en werkmaterialen voor je klaargezet voor het komende schooljaar.

Ben je op 1 september 2025 nog geen 18 jaar en begin je met een opleiding? Dan heb je éénmalig recht op een kortingsvoucher van maximaal € 60,00. Deze korting wordt automatisch verrekend in de MBOwebshop. Zie je de korting niet bij het afrekenen? Annuleer dan je bestelling en stuur een mail naar aanmelden@mboamersfoort.nl. Vermeld in de mail je naam en studentnummer.

Lees alle informatie over het bestellen van leermiddelen op klaar voor de start van het schooljaar

Waar kan ik hulp vragen als ik problemen heb met het betalen van mijn boeken?

Er zijn verschillende regelingen om je leermiddelen te kannen betalen, zoals het MBO Studentenfonds. Denk je hiervoor in aanmerking te komen? Neem dan, voordat je gaat bestellen, eerst contact op met het Financieel Inloop Spreekuur (FIS). We helpen je graag!

Stage- of leerwerkplek

Hoe vind ik een stage- of leerwerkplek?

Je kan zelf zoeken naar een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl, leerbanenmarkt.nl of s-bb.nl. Lukt het niet om een stageplek te vinden? Dan kan je hulp vragen bij het BPV-bureau. Zij kunnen je helpen met het vinden van een stage.

Soms kan je ook stage lopen in het buitenland. Vraag aan je studieloopbaanbegeleider (slb’er), leercoach of BPV-begeleider of dat mogelijk is voor jouw opleiding. Bekijk alle informatie over stage in het buitenland.

Kan ik met een BBL-opleiding starten als ik nog geen leerwerkplek gevonden heb?

Wil je een BBL-opleiding doen? Dan heb je bij de start van je opleiding een leerwerkplek (BPV-plek) of een baan nodig. Je mag je wel alvast aanmelden, ook als je die plek nog niet hebt gevonden. Je mag dus starten met de BBL-opleiding zonder dat je al een leerwerkplek hebt gevonden.

Na je aanmelding ontvang je van ons een bevestiging en een uitnodiging voor een loopbaangesprek. Tijdens dit gesprek helpen we je met tips en advies om een geschikte leerwerkplek te vinden.

Uitzondering: Heb je je aangemeld voor een opleiding bij de School voor Techniek en lukt het niet om een BBL-werkplek te vinden? Dan kan de School voor Techniek je tijdelijk een BOL-traject aanbieden. Je start dan de opleiding van jouw keuze (in de BOL) en zoekt ondertussen verder naar een werkplek. Dit gaat altijd in overleg met de opleiding. Voor meer informatie kun je mailen naar info@mboamersfoort.nl.

Extra ondersteuning

Welke begeleiding en ondersteuning is er?

Bij MBO Amersfoort sta je er niet alleen voor. Je studieloopbaanbegeleider (slb’er of leercoach), je docenten en je stagebegeleider helpen je graag op weg naar je diploma. Of je nu extra hulp nodig hebt omdat je leren moeilijk vindt, niet lekker in je vel zit, of twijfelt over je studiekeuze, wij staan voor je klaar!

Als je van jezelf al weet dat je extra ondersteuning nodig hebt, geef dit dan op tijd aan. Het liefst al tijdens het intake- of startgesprek nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding. 

Zo helpen we jou tijdens je studie.

Algemene vragen

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Je kan op het mbo kiezen tussen twee leerwegen: BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg).


BOL (beroepsopleidende leerweg)

BOL is een combinatie van leren en stage. Met BOL zit je 4-5 dagen in de week op school. Daar maak je op een afwisselende manier kennis met de theorie. De praktijkervaring doe je op met stages. Bij sommige opleidingen doe je ervaring op in onze eigen onderwijsbedrijven.

Samengevat:

  • Je gaat de hele week naar school
  • Je leert vooral op school
  • Je loopt stage en werkt in één van onze onderwijsbedrijven om praktijkervaring op te doen


BBL (beroepsbegeleide leerweg)

BBL is een combinatie van leren en werken. Je werkt bij een erkend leerbedrijf en komt daarnaast ongeveer 1 dag per week naar school. Je gaat zelf of met behulp van school op zoek naar een passende leerwerkplek. Kijk voor erkende leerwerkplekken op stagemarkt.nl

Samengevat:

  • Je gaat één dag per week naar school
  • Je werkt bij een bedrijf
  • Je leert door te werken en past de theorie meteen toe
Welke niveaus zijn er en wat zijn de verschillen?

Op welk niveau je een opleiding kan volgen, hangt af van je vooropleiding of werkervaring.

Niveau 1    Entree-opleiding. Opleiding tot werk als assistent die eenvoudige, uitvoerende taken krijgt. Na een entree-opleiding kan je doorstromen naar een niveau 2-opleiding. De entree-opleiding duurt één jaar, maar je kan vertragen of versnellen.

Niveau 2    Basisberoepsopleiding. Je bereidt je voor op uitvoerende taken. De opleiding duurt één tot twee jaar.

Niveau 3    Vakopleiding. Je leert volledig zelfstandig te werken in het vak waar je voor leert. De opleiding duurt twee tot drie jaar.

Niveau 4    Middenkaderopleiding. Je leert specialistische taken zelfstandig uitvoeren, bent breed inzetbaar en draagt verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken. De middenkaderopleiding duurt drie jaar. Voor sommige opleidingen geldt een maximum van vier jaar.

Bekijk de pagina alles over het mbo.

Wat is een erkend leerbedrijf?

Een erkend leerbedrijf is een bedrijf of organisatie waar mbo-studenten stage kunnen lopen of een leerbaan kunnen volgen. Deze bedrijven zijn officieel erkend door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Om een erkend leerbedrijf te worden, dien je een aanvraag in bij het Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dit kenniscentrum bekijkt samen met het leerbedrijf welke leer- en begeleidingsmogelijkheden aanwezig zijn. De praktijkopleider van het leerbedrijf krijgt de gelegenheid een training te volgen in het begeleiden en coachen van stagiaires.

Vind alle erkende stage- en leerwerkplekken op stagemarkt.nl.

Kunnen we je helpen?

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op via info@dhta.nl of 030 630 35 55