Kies voor mbo Orthopedisch schoentechnicus, krijg (bijna) baangarantie!

De mbo-opleiding Orthopedische schoentechnicus wordt aangeboden in de Beroepbegeleidende Leerweg (BBL). Dit betekent dat je 1 dag per week naar school gaat en een baan hebt van minimaal 20 uur per week bij een orthopedisch schoenbedrijf. Op dit moment staan 25 vacatures open voor een leerwerkplek in o.a. Amersfoort, Woerden, Alphen aan de Rhijn, Veenendaal, Roosendaal, Enschede, Apeldoorn, Winschoten, Hengelo, Heythuizen, Lelystad, Zaandam, Gornichem, Drunen, Beilen, Haren, Wapenveld, Noordwijkerhout, Dordrecht, Deventer, Den Bosch, Echt en Rotterdam en diverse andere regio’s. Ook Penders Voetzorg heeft vacatures open staan en is heeft diverse locaties in Nederland. Grote kans dat daar iets voor je tussen zit! Kijk op leerbanenmarkt.nl of neem direct contact op met onze vakdocent Rianne van Pijkeren, via repe@mboamersfoort.nl.

De opleiding Orthopedisch schoentechnicus 

Sommige mensen hebben voetklachten, waardoor ze normale schoenen niet passen. Denk bijvoorbeeld aan klachten als gevolg van diabetes, reuma, spierstoornissen of aangeboren voetafwijkingen. Met een verwijzing van de huisarts of medisch specialist kunnen zij een afspraak maken bij een orthopedisch schoentechnicus. Jij ontwerpt voor gen speciale schoenen en steunzolen op maat.  

Van gipsafdruk tot orthopedische schoen 

Als orthopedisch schoentechnicus ben je verantwoordelijk voor het productieproces van de orthopedische schoen. Je meet de voeten van de cliënt op en maakt hiervan een 2-d en/of 3-d afdruk. Je bepaalt of halfabricaten, steunzolen of volledig op maat gemaakte schoenen nodig zijn. Is een op maat gemaakte schoen nodig? Dan maak je in de werkplaats houten of kunststof leesten in de vorm van de voeten van de cliënt waarop de schoenen worden gemaakt. Om zeker te weten of de leest goed is wordt daar omheen eerst een folieschoen gemaakt. De cliënt kan deze doorzichtige schoen eerst komen passen, waarbij de orthopedisch schoentechnicus de pasvorm nauwkeurig beoordeelt. Als de laatste aanpassingen zijn gedaan kunnen de leesten worden gebruikt waarop de uiteindelijke schoen wordt gemaakt. 

 

Technisch & klantgericht

Als orthopedisch schoentechnicus maak je niet alleen schoenen die functioneel zijn. De klant moet de schoenen ook mooi vinden. Daarom luister je goed naar hoe de klant wil dat de schoen eruit komt te zien en noteert dit. Als orthopedisch schoentechnicus maak je dus schoenen helemaal op maat. Daarvoor heb je zowel technische kennis nodig als kennis over het menselijk lichaam. Tijdens de opleiding krijg je dan ook vakken als materiaalkunde, anatomie, medische kennis en pathologie. 

 

 

Het mooie aan het vak is dat je mensen met loopproblemen kunt helpen! 

 

Heb jij interesse in de opleiding Orthopedisch schoentechnicus? Meld je dan nu hier aan en start in september! Bij vragen kun je altijd mailen naar vakdocent Rianne van Pijkeren via: repe@mboamersfoort.nl! Of kom langs op maandag 14 juni of vraag een online 1-op-1 gesprek met een docent aan. Schrijf je hier voor 7 juni in