Student aan het woord: “Alles klopt weer in mijn leven”

Alles klopt weer in mijn leven

 

Alles in het leven gaat zoals het gaat.… dat blijkt wel uit het verhaal van onze student Nancy (33). Ze zit nu helemaal op haar plek bij de DHTA, als student van de BBL-opleiding Opticien. Maar je moet ook wel een beetje pro-actief zijn!

Na haar mavo-diploma wist Nancy eigenlijk niet wat ze wilde en wat nu echt bij haar paste. Ze deed een beroepskeuzetest en startte met een mbo-opleiding in het toerisme. Ze haalde haar diploma. En toch was het uiteindelijk niet wat ze wilde. Ze deed niets met haar diploma.

“Ik ging werken bij een tankstation en dit werd na mijn opleiding mijn fulltimebaan. Twaalf jaar lang was ik hier niet weg te slaan. Erg leuk werk al die tijd. Tot anderhalf jaar geleden. Ik zag geen doel meer in dit werk en mijn ontwikkeling stond behoorlijk stil. Ik was zeker niet gelukkig, dus besloot ik ontslag te nemen en eens hard aan mezelf te gaan werken. Wat wil ik nu echt, waar word ik blij van, waar ligt mijn hart en waar zie ik mezelf over twintig jaar nog werken?”

Samen met een coach werkte ze aan zichzelf. “Nog steeds ben ik hem dankbaar! Ik wist wat ik wilde bereiken en ook dat ik het echt kon. Ik ben nu een jaar verder en heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Ik zou in februari 2018 beginnen aan een opleiding Opticien, maar het was nog maar november 2017. Thuis gaan zitten wachten vond ik zeker geen optie.” Daarom ging ze alvast op zoek naar een stageplek. Ze verstuurde verschillende sollicitaties, maar met weinig resultaat. Tot ze bedacht: “waarom loop ik niet gewoon optiekzaken binnen en verkoop ik mezelf direct. Dit raad ik echt iedereen aan! Een bedrijfsleider of eigenaar heeft dan al gelijk een beeld van je. De eerste indruk is heel belangrijk. Bij de derde winkel was het dan ook raak. Eye Wish! De bedrijfsleider zei tegen me: ‘Begin morgen maar.’ Wat was ik blij zeg. Het maakte me helemaal trots en wat had ik er zin in.” Nu nog de opleiding. Twee scholen begonnen in februari: de DHTA in Utrecht en het Zadkine in Rotterdam.

‘Ik voel me echt thuis in dit vak en ik ben gelukkig’

 

“Utrecht had echt wel mijn voorkeur. Mooie en overzichtelijk school, en ook omdat het voor mij maar twintig minuten fietsen is vanaf mijn huis. Helaas kreeg ik al snel bericht dat de DHTA niet genoeg aanmeldingen had voor de opleiding Opticien. Ik meldde me daarom aan bij het Zadkine in Rotterdam. Alles had ik ervoor over om een goede opticien te worden. Terwijl ik de praktijk al in de winkel leerde kwam er na anderhalve week een leuke, spontane mevrouw binnenlopen. Ze vroeg mij iets en ik zei eerlijk dat ik haar daar nu nog niet mee kon helpen, omdat ik net begonnen was en de opleiding pas over twee maanden zou beginnen. Deze mevrouw bleek Erianne Versteeg te zijn, BPV-consulent bij de DHTA in Utrecht. Dit had zo moeten zijn. Ze wist eigenlijk zeker dat de DTHA in februari wel ging starten met een nieuwe groep. En ze raadde mij aan mijn aanmelding bij de DHTA toch weer te activeren. Hiervoor ben ik haar nog steeds heel erg dankbaar. Want in februari ben ik begonnen met de driejarige BBL-opleiding Optiek in Utrecht. Alles klopt nu in mijn leven. En ik word met de dag blijer en trotser op mezelf. Waar ik met zessen en zevens mijn mavo-diploma haalde, haal ik nu achten en negens. Nu weet ik het zeker, ik voel me echt thuis in dit vak en ik ben gelukkig. Alles in het leven gaat zoals het gaat!”