








Tijdens de cursus Compressietherapeut (Consulent therapeutische elastische kousen) -die ook een praktijkperiode omvat- leer je alles over het adviseren, aanmeten en afleveren van therapeutisch elastische kousen, compressietherapie.
De therapeutische elastische kous (TEK) is een therapeuticum voor mensen met doorgemaakte vochtophoping in het been die veroorzaakt kan zijn door (lym)foedeem, spataderen, na een trombose of ‘open been’. Een goed passende kous is dan noodzakelijk en van ‘levensbelang’. Iedere keer als er een nieuwe kous besteld wordt, moet er opnieuw gemeten worden zodat kleine omtrekveranderingen in de nieuwe kous verwerkt worden.
Het beroep is ontstaan als bandagist, maar de werkzaamheden verbijzonderden, en zo werd de naam aangepast naar Consulent Therapeutische elastische kousen. Maar door de huidige ontwikkelingen van nieuwe en meer gevarieerdere compressiehulpmiddelen is het beroep geëvolueerd naar Compressietherapeut.
Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met NVOS-Orthobanda en NVCZ.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn:
De laatste twee bijeenkomsten zijn praktijkdagen met workshops. Je meet bij een cliënt elastische kousen aan en trekt deze aan; je laat zien dat je in staat bent de hulpvraag van de cliënt te ‘vertalen’ naar een goed passende kous en hierover te communiceren.
Voor aanvang van de praktijkperiode, vindt het theorie-examen plaats.
Je zorgt zelf voor een stageplaats.
Tijdens de stage leg je 20 dossiers van cliënten aan met onder andere persoonlijke gegevens, anamnese, maatgegevens en gekozen kous. Deze dossiers worden beoordeeld. De cursus wordt afgesloten met een Proeve van bekwaamheid en een reflectiegesprek.
Voor wie?
Iedereen die op een verantwoorde wijze Therapeutische Elastische Kousen willen aanmeten en afleveren.
Attentie: Om deel te nemen aan de cursus ‘Compressietherapeut’ dien je over voldoende medische basiskennis te beschikken:
Diploma
Deelnemers behalen na het met voldoende resultaat afsluiten van het theorie-examen, de afsluitende Proeve van Bekwaamheid en het reflectiegesprek, een door de branche erkend diploma.
Om toegang te krijgen tot de Proeve van bekwaamheid dient de praktijkperiode met voldoende resultaat te zijn afgerond.
Met deze cursus voldoe je aan de eisen die de SEMH (Stichting Erkenningsregeling voor leveranciers van Medische Hulpmiddelen) stelt aan de werkzaamheden.
Duur
De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, een praktijkperiode en een afsluitend examen.
Afhankelijk van opleiding en ervaring is de studiebelasting gemiddeld 4 uur per week exclusief de lesdag.
Kosten
De kosten voor deze opleiding bedragen € 2.650,-.
Het cursusaanbod van de Dutch HealthTec Academy is vrijgesteld van BTW.
Inbegrepen zijn:
Vragen?
Voor inhoudelijke informatie en organisatorische vragen kun je terecht bij de cursusadministratie via cursus@dhta.nl. Wij streven ernaar je vraag uiterlijk binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 030 630 35 55.
Inschrijven
Klik hier om je in te schrijven voor een cursus via ons digitale formulier.
*Onder voorbehoud van wijzigingen
Data*
Op dit moment is er (nog) geen nieuwe datum gepland. U kunt zich wel inschrijven zodat u op de wachtlijst komt. Zodra er een nieuwe datum bekend is, wordt deze hier bekend gemaakt en zullen wij personen op de wachtlijst daarover informeren.
*Onder voorbehoud van wijzigingen en bij voldoende deelnemers
Wij zijn onderdeel van MBO Amersfoort. Wij inspireren en ontwikkelen iedereen tot waardevolle vakmensen.
Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.
Privacybeleid | Sluiten