Industrial Footwear Design

De productie van schoenen mag dan vrijwel volledig naar het buitenland zijn verdwenen, Nederland is nog steeds een belangrijk schoenenland. Een behoorlijk aantal succesvolle schoenenmerken en grootwinkelbedrijven brengt eigen design op de markt.

Om in de vraag naar ontwerptalent te voorzien, is in 2009 de cursus “Industrial Footwear Design” (IFD) ontwikkeld. IFD heeft als oogmerk een algemeen toegankelijke en goed op het bedrijfsleven aansluitende opleiding te zijn. Uniek aan de opleiding is de koppeling met de schoenindustrie.

IFD richt zich vooral op kandidaten met een creatieve achtergrond, waarbij een hbo-denkniveau een vereiste is. Na deelgenomen te hebben aan deze cursus sta je als startend schoenontwerper stevig in je schoenen, met een veelzijdige en creatieve basis voor een carrière in de schoenenbranche.

 

Voor wie?
Het niveau van de cursus is HBO+ en IFD staat open voor personen met een creatieve achtergrond.

Cursusleiding
De lessen worden gegeven door docenten met ruime en relevante ervaring in de industrie. Tevens worden diverse gastdocenten aangetrokken uit binnen- en buitenland voor het behandelen van specialistische onderwerpen.

Duur
De cursus omvat ongeveer 24 lesdagen van ongeveer zes uur verspreid over een jaar. Daarnaast zal er de mogelijkheid zijn om verschillende belangrijke schoenenbeurzen te bezoeken.

Programma 
De cursus biedt veel kennis die je nergens anders in Nederland kunt opdoen. Gedurende de wekelijkse lesdagen komen alle relevante onderwerpen aan bod en krijg je te maken met: branchekennis, collectioneren, productiebegeleiding, schoenmode kennis, communicatie, schoentechniek, presenteren, tekenvaardigheden.

Tot het programma horen ook bezoeken naar binnen- en buitenlandse bedrijven en/of beurzen, zoals Lineapelle in Italië. De kosten voor buitenlandse bezoeken zijn niet inbegrepen in de opleidingskosten. De studiebelasting is, naast de lessen, minimaal 15 uur per week aan theorie en het maken van praktijkopdrachten.

Praktijkopdrachten
IFD biedt talentvolle cursisten door middel van reële opdrachten van gerenommeerde schoenmerken een praktijkgerichte scholing. Denk hierbij aan Fornarina, Roberto Botticelli, Sacha, Durea, Le Coq Sportif. De schoenontwerpen worden gemaakt voor en beoordeeld door opdrachtgevers uit deze bedrijven. Door deze directe relatie met de industrie behoort het tot de mogelijkheden dat een fabrikant de ontwerper uitnodigt om enkele ontwerpen uit te werken om ze op te nemen in zijn collectie. Iedere deelnemer verlaat de cursus met een professioneel portfolio met eigen ontwerpen.

Kosten (2024-2025)*
€ 5.595,-* . De kosten voor het lesmateriaal en excursies binnen Nederland zijn hierbij inbegrepen. De buitenlandse excursie die onderdeel is van het programma is niet inbegrepen bij deze prijs. 

Aanwezigheidsplicht 
Industrial Footwear Design hanteert een aanwezigheidsplicht van 90%.

Vragen?
Voor inhoudelijke informatie en organisatorische vragen kun je terecht bij de cursusadministratie via cursus@dhta.nl. Wij streven ernaar je vraag uiterlijk binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 030 630 35 55.

Inschrijven
Klik hier om je in te schrijven voor een cursus via ons digitale formulier.

Omdat er een maximum aantal deelnemers geldt voor deze cursus, zal een toelatingscommissie een selectie toepassen op alle aanmeldingen om de meest getalenteerde studenten te selecteren. Het is van belang dat naast je inschrijving ook dit toelatingsformulier, je portfolio en CV met aanvullende informatie mailt naar cursus@dhta.nl. Dit in voorbereiding op de intake gesprekken die worden afgenomen.

*Onder voorbehoud van wijzigingen

Voor de 7e generatie van Industrial Footwear Design is nog geen planning bekend.* 

*Onder voorbehoud van wijzigingen en bij voldoende deelnemers