Klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk (eerste leerjaar – specialisatie KB)

Het 1e leerjaar klinisch technicus kroon- en brugwerk staat in het teken van functie en esthetiek, waarbij het in essentie gaat om een verdieping in de problematiek van het kroon en brugwerk. Het vervaardigen van kroon- en brugwerk volgens verschillende inzichten en systemen komt uitgebreid aan de orde. Kennis van de morfologie van het gebit en de vormgeving van het kroon- en brugwerk zijn onderdelen van het programma. De digitale en ambachtelijke werkwijzen worden naast elkaar en zo mogelijk in elkaars verlengde gebruikt voor de vervaardiging van kroon- en brugwerk op zowel natuurlijke gebitselementen als implantaten. Voor de vervaardiging van het individuele abutment wordt de mogelijkheid van een digitale backwardplanning aangewend.

Docent: Auke Sietsma

auke-sietsma

Geboren in 1976, startte in 1992 met de opleiding uurwerktechniek aan het Zadkine college te Amsterdam. Hij vond daarna zijn weg in de tandtechniek en startte in 1997 met de opleiding tandtechniek aan het IVT te Nieuwegein. In 2001 haalde hij zijn diploma tandtechnicus en werd daarbij gekozen tot beste allround tandtechnicus van dat jaar. In 2002 volgde het diploma specialisatie Kroon en Brugwerk en kreeg  hij de ‘Van Hamond’ prijs voor beste leerling ‘Specialisatiejaar KB’.

Hij werkte bij gerenommeerde bedrijven zoals Oraldesign Center Holland te Blaricum en tegenwoordig Kleinsman Dental Center te Bocholt in Duitsland

Daarnaast heeft hij geruime tijd ervaring in het geven van diverse cursussen modelleren in was, opbakken van keramiek en dentale fotografie

Gastdocenten:  Ivoclar, voor fotografie en voor CAD CAM


Programma

Het programma bestaat uit  vier modules:

Moduul 410:
De opdracht voor deze module bestaat uit het ambachtelijk vervaardigen van een uitgebreide wax-up op de geprepareerde restdentitie van de onder- en bovenkaak. Er wordt uitgebreid ingegaan op de vormgeving en functie van de gebitselementen. Ook wordt er in de module een workshop ‘communicatie en mondfotografie’ gegeven.

Moduul 411:
In deze module worden er  voor de onderkaak zeven restauraties in perskeramiek (E.max Press) vervaardigd. Bovendien worden er met CAD-CAM techniek twee kunststof noodvoorzieningen gemaakt. Het bovenmodel wordt omgebouwd tot een volledig model met uitneembare inbedmassastompen.

Moduul 412:
In deze module worden op de inbedmassastompen uit de vorige module op ambachtelijke wijze vier keramiekinlays en vier keramiekfacings gebakken. Gedurende de module wordt ter voorbereiding op module 413 een nieuw volledig model met uitneembare inbedmassastompen voor de bovenkaak vervaardigd.

Moduul 413:
In de laatste module worden op het model van de bovenkaak drie facings en een implantaatgedragen kroon van keramiek vervaardigd. Het laatste werkstuk bestaat uit de vervaardiging van een individueel abutment. Men gebruikt hiervoor de CAD-CAM techniek met de digitale mogelijkheid van een backwardplanning. In deze module wordt een workshop over de mogelijkheden van de implantologie gegeven.

Beoordeling:
Functie, pasvorm, vormgeving, kleur en randaansluiting zijn de belangrijke items bij de beoordeling van de werkstukken van elk module. Van elk werkstuk is er een werkbeschrijving en een plan van aanpak gemaakt. Ook dit zijn verplichte onderdelen van de opleiding.

Voor wie?
De tandtechnicus met het diploma “Tandtechnicus” niveau 4, met het uitstroomprofiel kroon- en brugwerk.

Diploma
De deelnemer die voldaan heeft aan de exameneisen ontvangt aan het einde van het 1e jaar KTKB het diploma “Specialisatie Kroon- en brugwerk”.

Register
Deze cursus is aangemeld bij het Kwaliteitsregister Tandtechniek.

Duur
Een schooljaar, op woensdag van 09.00 tot 13.00 uur (lesdag onder voorbehoud). Afhankelijk van opleiding en ervaring is de studiebelasting gemiddeld 4 uur per week exclusief de lesdag.

Cursusgeld 2021-2022*
Het cursusgeld bedraagt € 4.050,-.

Inbegrepen zijn:

  • Reader met achtergrondinformatie
  • Verbruiksmateriaal gedurende de les


Vragen?

Voor inhoudelijke en organisatorische vragen kun je terecht bij cursus@dhta.nl.
We beantwoorden je vraag graag uiterlijk binnen 5 werkdagen.

Inschrijven
Klik hier om je in te schrijven voor een cursus via ons digitale formulier.

*Onder voorbehoud van wijzigingen

Op dit moment zijn er (nog) geen nieuwe data gepland. U kunt zich wel inschrijven, zodat u op de wachtlijst komt. Zodra er een nieuwe startdatum bekend is, zullen wij u hierover informeren.

Wijzigingen voorbehouden en bij voldoende deelnemers