Klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk (KTKB1)

Het eerste leerjaar van de opleiding Klinisch Technicus Kroon- en Brugwerk (KTKB-1) richt zich op de functie en esthetiek van kroon- en brugwerk. Dit jaar biedt een diepgaande verkenning van de problematiek rondom kroon- en brugwerk, waarbij verschillende inzichten en systemen uitgebreid aan bod komen. De cursus omvat kennis van de morfologie van het gebit en de vormgeving van kroon- en brugwerk. Zowel digitale als ambachtelijke werkwijzen worden gebruikt voor de vervaardiging van kroon- en brugwerk op natuurlijke gebitselementen en implantaten. Voor het maken van individuele abutments wordt gebruik gemaakt van digitale backwardplanning.

Het programma bestaat uit vier modules:
Moduul 410:
De opdracht voor deze module bestaat uit het ambachtelijk vervaardigen van een uitgebreide wax-up op de geprepareerde restdentitie van de onder- en bovenkaak. Er wordt uitgebreid ingegaan op de vormgeving en functie van de gebitselementen. Ook wordt er in de module een workshop ‘communicatie en mondfotografie’ gegeven.

Moduul 411:
In deze module worden er  voor de onderkaak zeven restauraties in perskeramiek (E.max Press) vervaardigd. Bovendien worden er met CAD-CAM techniek twee kunststof noodvoorzieningen gemaakt. Het bovenmodel wordt omgebouwd tot een volledig model met uitneembare inbedmassastompen.

Moduul 412:
In deze module worden op de inbedmassastompen uit de vorige module op ambachtelijke wijze vier keramiekinlays en vier keramiekfacings gebakken. Gedurende de module wordt ter voorbereiding op module 413 een nieuw volledig model met uitneembare inbedmassastompen voor de bovenkaak vervaardigd.

Moduul 413:
In de laatste module worden op het model van de bovenkaak drie facings en een implantaatgedragen kroon van keramiek vervaardigd. Het laatste werkstuk bestaat uit de vervaardiging van een individueel abutment. Men gebruikt hiervoor de CAD-CAM techniek met de digitale mogelijkheid van een backwardplanning. In deze module wordt een workshop over de mogelijkheden van de implantologie gegeven.

Beoordeling:
Functie, pasvorm, vormgeving, kleur en randaansluiting zijn de belangrijke items bij de beoordeling van de werkstukken van elk module. Van elk werkstuk is er een werkbeschrijving en een plan van aanpak gemaakt. Ook dit zijn verplichte onderdelen van de opleiding.

Aanmelden
Klik hier op [aanmelden] om je via het cursusformulier aan te melden voor de cursus.

Vragen?
Voor inhoudelijke informatie en organisatorische vragen kun je terecht bij de cursusadministratie via cursus@dhta.nl.
Wij streven ernaar je vraag uiterlijk binnen 2 werkdagen te beantwoorden. Telefonisch zijn wij van maandag t/m vrijdag bereikbaar via 030 630 35 55.

Geïnteresseerd in de wereld van tandtechniek? Klik hier

Voor wie?
De tandtechnicus met het diploma “Tandtechnicus” niveau 4, met het uitstroomprofiel kroon- en brugwerk.

Erkenning
Bij het, volgens de examencommissie, met voldoende resultaat afsluiten van de cursus KTKB – 1e leerjaar, wordt het diploma “Specialisatie Kroon- en brugwerk” behaald.

Register
Deze cursus is aangemeld bij het Kwaliteitsregister Tandtechniek.

Duur
Een schooljaar, op woensdagen van 09.00 tot 13.00 uur (lesdag onder voorbehoud). Afhankelijk van opleiding en ervaring is de studiebelasting gemiddeld 4 uur per week exclusief de lesdag.

Cursusgeld 2024-2025*

Het cursusgeld bedraagt € 4.395,-.
Het cursusaanbod van de Dutch HealthTec Academy is vrijgesteld van BTW. 

Inbegrepen zijn:
– Reader met achtergrondinformatie
– Verbruiksmateriaal gedurende de les

Vragen?
Voor inhoudelijke informatie en organisatorische vragen kun je terecht bij de cursusadministratie via cursus@dhta.nl.
Wij streven ernaar je vraag uiterlijk binnen 2 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch zijn wij van maandag t/m vrijdag bereikbaar via 030 630 35 55.

Inschrijven
Klik hier om u in te schrijven voor de cursus via ons digitale formulier. Voor het 2e leerjaar dient u zich apart in te schrijven.

*Onder voorbehoud van wijzigingen

Data:
Lesdagen zijn van 09.00 – 13.00 uur (woensdag)
Woensdag 28 augustus 2024 (start tweede deel KTKB-1)
Woensdag  04 september 2024
Woensdag 11 september 2024
Woensdag 18 september 2024
Woensdag 25 september 2024
Woensdag 02 oktober 2024
Woensdag 09 oktober 2024
Woensdag 16 oktober 2024
Woensdag 23 oktober 2024
Woensdag 06 november 2024
Woensdag 13 november 2024
Woensdag 20 november 2024
Woensdag 27 november 2024
Woensdag 04 december 2024
Woensdag 11 december 2024
Woensdag 18 december 2024

Data 2025
Op dit moment is er (nog) geen nieuwe datum gepland. U kunt zich wel inschrijven zodat u op de wachtlijst komt. Zodra er een nieuwe datum bekend is, wordt deze hier bekend gemaakt en zullen wij personen op de wachtlijst daarover informeren.

* Onder voorbehoud van wijzigingen en bij voldoende deelnemers