Dutch HealthTec Academy vernieuwt opleiding opticien

Met de aanschaf van state of the art optiek-apparatuur, digitalisering, modernisering van leslokalen en het aannemen van een nieuwe docent investeert Dutch HealthTec Academy (DHTA) in Utrecht flink in de opleiding opticien. Hiermee verwacht DHTA nieuwe studenten aan te trekken.

State of the art optiek-apparatuur  
Docent Joop ter Steege is enthousiast. ‘’Bij Optiekvision hebben we prachtige apparatuur en refractie-units aangeschaft. DHTA beschikt nu over dynamische visusschermen en automatische phoropters met de mogelijkheid een manuele phoropter op de tablet te visualiseren.’’ Hiermee sluit de opleiding aan op de praktijk. ‘’Veel winkels werken met automatische phoropters. Tegelijkertijd leert de student met het manuele programma de metingen zelfstandig uit te voeren. Ook willen we software met refractietrainingsprogramma’s aanschaffen waarbij een oogafwijking is voorgeprogrammeerd!’’ Tot slot behoren spleetlampen met videocamera’s, een non-contacttonometer en een lensmeter met volautomatische UV-meting tot de nieuwe collectie. Verkoop adviseur Ton Mesman: ‘’Optiekvision levert niet alleen complete refractieruimtes voor het onderwijs, maar voor de hele optiekmarkt in Nederland. Vanuit onze expertise helpen wij klanten bij het maken van de beste keuze, zodat zij de beste dienstverlening kunnen verwezenlijken.’’ 

 

Opleiden tot excellent vakmanschap
Wil je opleiden tot excellent vakmanschap? Dan moet je opleidingen door blijven ontwikkelen. ‘’Daar zijn wij voortdurend mee bezig. Vanaf dit schooljaar lopen studenten het hele jaar door enkele dagen per week stage i.p.v. één stage van tien weken. Hierdoor sluiten theorie en praktijk beter op elkaar aan. Ook hebben we instructievideo’s ontwikkeld, zodat studenten thuis een uitleg vaker kunnen terugkijken. Deze digitalisering wordt standaard onderdeel van de opleiding. Zo maken we een optimale mix tussen fysiek onderwijs op school en online lessen thuis. Bijkomend voordeel is dat onze studenten minder vaak hoeven te reizen.’’

 

Deze digitalisering wordt standaard onderdeel van de opleiding. Zo maken we een optimale mix tussen fysiek onderwijs op school en online lessen thuis.

 

Vakopleidingen op maat
De DHTA biedt de driejarige opleiding opticien in de beroeps begeleidende leerweg (BBL) en beroepsopleidende leerweg (BOL) aan. Soms is een verkort traject van twee jaar ook mogelijk. Bij de BBL-opleiding combineert de student werken en leren. ‘’Vanwege een chronisch tekort aan opticiens zijn we in 2017 gestart met de BOL-opleiding, waarbij de student voltijd naar school gaat. Dit zorgt ook voor verjonging in ons vak! In september is de eerste lichting gediplomeerd en iedereen kon direct aan de slag’’, vertelt Joop trots.

Studenten & branche erg positief  
‘’De DHTA kent haar oorsprong in het bedrijfsleven. We werken nauw samen met partijen in de branche. Hierdoor staat DHTA zowel regionaal als landelijk goed bekend. Studenten vinden gemakkelijk een leerwerkplek, stage of bijbaan.’’ Student Isabella kan daar over mee praten. ‘’Vanaf mijn elfde zie ik slecht en ik heb nu al multifocale glazen. Ik heb thuis een hele brillencollectie liggen. Zo kwam ik op het idee: hé, het vak opticien is iets voor mij!’’ Voor de start van de opleiding kon Isabella al ervaring opdoen. ‘’Bij het ophalen van een nieuwe bril vertelde ik dat ik de opleiding opticien op de DHTA ging volgen. En wat denk je? Ze zochten personeel en ik kon direct aan de slag!’’

 

 

Ik voel mij hier helemaal op mijn plek. De klassen zijn klein, waardoor docenten veel persoonlijke aandacht geven en de stof een extra keer willen uitleggen.

 

Persoonlijke aandacht door kleinschaligheid
Er is veel aandacht voor het individu bij DHTA. De school typeert zich door haar kleinschaligheid en telt bijna 150 BBL en 30 BOL optiek studenten. ‘’Ik voel mij hier helemaal op mijn plek. De klassen zijn klein, waardoor docenten veel persoonlijke aandacht geven en de stof een extra keer willen uitleggen. Iedereen kent elkaar, dat maakt het heel gezellig en vertrouwd! Voor mijn lessen moet ik bijna twee uur reizen, maar dat is het zeker waard’’, zegt Isabella stellig. “Maar het is óók fijn dat ik nu niet élke dag naar school hoef, want de online lessen zijn prima!”

Contactlensspecialist & Technisch Oogheelkundig Assistent
De opleiding opticien van de DHTA geeft de mogelijkheid om door te stromen naar de hbo-opleidingen optometrie of orthoptie óf binnenshuis door te stromen. Joop: ‘’De DHTA biedt de cursus Contactlensspecialist en de unieke mbo-opleiding technisch oogheelkundig assistent (TOA) aan. Een voordeel, want de school en docenten zijn dan al bekend.’’ De opleiding TOA maakt ook gebruik van de nieuwe refractie-units. Docente TOA Harriëtte Sietsma: ‘’Nóg specialer zijn de nieuwe Canon Optical Coherence Tomography (OCT) en funduscamera! De OCT stelt ons in staat scans te maken in hoge resolutie van verschillende structuren van het oog. Hiermee kunnen oogaandoeningen tijdig worden opgespoord. De funduscamera maakt foto’s van het netvlies zonder pupilverwijding. Dit zijn steeds belangrijkere hulpmiddelen voor diagnostiek en daarom onmisbaar in de opleiding! En onze nieuwe collega Arjan de Graaf geeft een nieuwe impuls aan ons team. Hij is ook multi-geschoold en kan zowel optiek als TOA lessen geven.’’   


Docenten Arjan de Greef, Piet Meininger en Joop ter Steege. 

Kies je ­voor DHTA, dan kies je voor state of the art onderwijs. De beste aansluiting op de beroepspraktijk! Wil jij ook aan de slag in de optiek? Meld je dan aan voor de opleiding opticien! Of bezoek eerst het Open Huis on demand van de Dutch HealthTec Academy.

Dit artikel is ook gepubliceerd in De Oculus, een uitgave van brancheorganisatie Nederlands Unie van Optiekbedrijven NUVO. Klik hier om het vakblad te bekijken!