Opeens heb je het…je wordt opticien!

Jurjen ging steeds slechter zien. Bij de opticien werden zijn ogen opgemeten. Hij had een bril nodig en zocht een mooi montuur uit. Vanaf dat moment was zijn interesse voor het vak opticien gewekt!

De inmiddels 19-jarige Jurjen liep in 3 vmbo-tl daarom zijn snuffelstage bij een opticien. ‘’Als opticien doe je oogmetingen. Je leert hoe je problemen met zien kunt corrigeren en welk type lens of glas je daarvoor het beste kunt adviseren. Je verkoopt brillen en stelt deze af, zodat deze niet afzakt of scheef zit. Je doet reparaties en slijpt glazen. Het is dus heel divers. Hierna wist ik het dan ook zeker…ik word opticien!’’

Voor wie?
‘’Het is belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan, want je hebt de hele dag klanten om je heen! Je moet dus sociaal zijn. Je wilt graag werken met je handen en hebt interesse in techniek’’, vertelt Jurjen. 

Hoe ziet een schoolweek eruit?
Jurjen volgt de opleiding in de bol variant. Dit betekent dat hij 4 dagen per week naar school gaat. ‘’Ik heb soms van half 10 tot half 6 les. Dit is goed te doen. Als je op school doorwerkt, dan ben je thuis lekker vrij! Elk jaar loop je ook stage bij een opticien, zodat je ook in de praktijk leert.’’ Wil je liever direct aan het werk en één dag per week naar school? Kies dan voor deze opleiding in de bbl variant.

 

 
”Het is belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan, want je hebt de hele dag klanten om je heen!”

 

 
 

Vakken
‘’In het eerste jaar krijg je naast praktijklessen vakken als ‘’Prismatische werking’’, ‘’Oog & correctie’’, ‘’Contactlenzen’’ en ‘’Medische kennis’’. In deze vakken leer je bijvoorbeeld wat er gebeurt als een glas verkeerd geslepen is of als een oog te sterk of te zwak is. Tijdens de opleiding moet je ook veel rekenen. In het tweede en derde jaar leer je alles over de oogmeting.  

Kleine klassen
‘’En we hebben een hele gezellige en hechte kleine klas’’, vertelt Jurjen met een glimlach. ‘’Onze klas bestaat uit twaalf studenten, waardoor docenten veel aandacht voor je hebben. Dat is zo prettig aan de Dutch HealthTec Academy in Utrecht!’’