Internationalisering

Merk jij ook dat je in je eigen omgeving, werk of stage met verschillende culturen te maken krijgt? De wereld globaliseert en daar ga je in de toekomst ook steeds meer mee te maken krijgen.

Als opticien en audicien krijg je klanten die minder goed Nederlands spreken. Als Shoe developer merk je op dat iedere cultuur zijn eigen trend kent. Allemaal voorbeelden waar medewerkers in de gezondheidstechniek en schoentechniek mee te maken krijgen. Jij dus ook! Om jou goed voor te bereiden op culturele verschillen bij het uitoefenen van het beroep, stimuleert DHTA studenten internationale competenties te ontwikkelen. Deze competenties gaan over: 

  • interculturele vaardigheden (vreemde talen, omgaan met andere culturen)
  • internationale oriëntatie (wereldburgerschap, internationale ontwikkelingen op jouw vakgebied) 
  • persoonlijke ontwikkeling.

Vaak wordt gedacht dat je deze competenties alleen in het buitenland kunt ontwikkelen. Dit is echter niet het geval. In Nederland en ook in onze regio hebben we te maken met heel veel verschillende culturen. Deze competenties kan je dus ook in Nederland ontwikkelen.

Internationale competenties ontwikkelen 
In het vak burgerschap gaan we in op verschillende culturen. We gaan samenwerken in Bosnië waar studenten Orthopedisch technicus en Tandtechnicus protheses maken voor bewoners van een zorginstelling in Sarajevo. Of we gaan naar Milaan waar studenten Shoe developer een schoenenbeurs bezoeken. Ook wordt het keuzedeel werken op de internationale arbeidsmarkt aangeboden. Natuurlijk willen we ook heel graag dat jij ervaring op kan doen tijdens een stage in het buitenland. Er komen steeds meer mogelijkheden om iedereen deze kans te bieden.

Als je vragen hebben over internationale competenties en buitenlandse activiteiten kun je contact opnemen met service desk internationalisering (SDI) via sdi@mboamersfoort.nl en Rianne van Zelst, ambassadeur voor internationalisering van DHTA via rezt@mboamersfoort.nl. Meer informatie vind je ook in de Handleiding Buitenlandstage.