Veelgestelde vragen

veelgestelde vragen

Welke toelatingseisen zijn er?

Om aan een opleiding te mogen beginnen, moet je over voldoende vooropleiding beschikken. In het algemeen geldt dat met vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg een mbo-opleiding op niveau 4 mag volgen. Met een vmbo basisberoepsgerichte leerweg mag je een mbo-opleiding op niveau 2 of 3 volgen. Met een havo-diploma ben je natuurlijk ook van harte welkom. Voor een BBL-opleiding geldt daarbij dat je werkzaam moet zijn bij een erkend leerbedrijf in de richting van je opleiding. En voor een aantal verkorte opleidingen gelden aanvullende eisen. Twijfel je over je mogelijkheden met jouw vooropleiding of ervaring? Mail ons dan!

Wat is een BBL-opleiding?

Alle vakopleidingen van de Dutch HealthTec Academy zijn BBL-opleidingen. BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg en is een vorm van werkend leren. Je werkt in een bedrijf en gaat één vaste dag in de week naar school.

Voordeel BBL

Voordeel hiervan is dat je alles wat je leert meteen in praktijk kunt brengen. En je ontvangt als werknemer natuurlijk salaris vanaf het moment dat je start met de opleiding.

Salaris tijdens de opleiding

Afhankelijk van de CAO (het soort bedrijf waar je werkt en de branche) krijg je alleen voor je werkdagen of ook voor je schooldagen betaald.

BBL: veel praktijk

Het werken en leren in het bedrijf en de lessen op school vullen elkaar aan en vormen samen de beroepsopleiding. Op school zijn er docenten die je begeleiden. In het bedrijf is een praktijkopleider. Hij of zij geeft je regelmatig instructie en zorgt ervoor dat je alles leert om het diploma te kunnen krijgen. Binnen de leerweg zijn urennormen opgesteld. Die geven aan hoeveel uren je moet besteden aan een bepaald onderdeel. Zo moet je een minimaal aantal uren theorieles krijgen. En je moet een minimaal aantal uren praktijk krijgen. Je werkt tijdens de opleiding minimaal 610 uren bij jouw leerbedrijf.

Welke niveaus kent het mbo?

Elke deelnemer leert op het niveau dat bij hem of haar past, natuurlijk ook afhankelijk van de vooropleiding. De Dutch HealthTec Academy kent vakopleidingen op de volgende niveaus: Niveau 2: Basisberoepsopleiding, die opleidt voor uitvoerende werkzaamheden. Niveau 3: Vakopleiding, die opleidt tot volledige zelfstandige uitvoering van werkzaamheden. Niveau 4: Middenkader- of specialistenopleiding, die opleidt tot volledige zelfstandige uitvoering van werkzaamheden met een brede inzetbaarheid of specialisatie. Je kunt dan de leiding krijgen over een team of afdeling. Als je een diploma op een bepaald niveau hebt behaald, kun je doorstromen naar een vervolgopleiding. Met een diploma op niveau 4 kun je doorstromen naar een verwante opleiding op hbo-niveau.

Wie betaalt de kosten van mijn BBL-opleiding?

Er zijn leerbedrijven die voor jou het lesgeld aan school betalen. Zo’n afspraak staat dan in de arbeidsovereenkomst. Het komt voor dat het leerbedrijf jou een boete oplegt wanneer jij voortijdig met je opleiding stopt of wanneer je uit dienst gaat. Trouwens, een erkend bedrijf dat medewerkers opleidt via de BBL-leerweg, kan jaarlijks een (fiscale) vergoeding ontvangen van de overheid. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de belastingdienst.

Als leerling ben je wel altijd zelf verantwoordelijk voor de betaling van je opleiding.
Het is niet zo dat je meteen moet stoppen met je opleiding als je vertrekt bij je bedrijf. Je hebt dan nog enige tijd om een ander leerbedrijf te vinden.

Hoe vind ik een leerbedrijf?

Je kunt alleen starten met een BBL-opleiding als je in dienst bent van een erkend leerbedrijf. Als je dit nog niet bent, kun je gaan solliciteren. Op de site stagemarkt vind je alle erkende leerbedrijven en hun vacatures. Ondanks de economische recessie zijn er in de gezondheidstechnische branches van de Dutch HealthTec Academy nog voldoende vacatures te vinden. Kijk op de site van kansopwerk voor meer informatie. Als je wordt aangenomen, sluit je met het leerbedrijf een arbeidsovereenkomst. Verder sluit je een praktijkovereenkomst met alle betrokkenen: de Dutch HealthTec Academy, het leerbedrijf en de branchevereniging. Daarin worden alle rechten en plichten van de betrokkenen vastgelegd. Meer informatie over solliciteren en je rechten en plichten als BBL-er vind je in de Leerwerkwijzer van JOB. Heb je een bedrijf gevonden dat geen erkend leerbedrijf is, maar het wel zou willen worden? Of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Privacy-instellingen

Wij optimaliseren graag onze website, daarom maken wij gebruik van cookies. Wijzig je voorkeuren of bekijk ons privacybeleid.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen